Motion till riksdagen
2012/13:A204
av Richard Jomshof och Mattias Karlsson (SD)

Slopande av sfi-bonusen


SD46

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omedelbart slopa den s.k. sfi-bonusen.

Motivering

Försöksverksamheten med prestationsbaserad stimulansersättning, så kallad sfi-bonus, inleddes i 13 kommuner i oktober 2009 och permanentades i september 2010. Sfi-bonusen innebär i praktiken att en elev som klarat allt eller vissa delar av sina svenskstudier inom ett år från det att kursen startade har rätt till bonus på 2 000, 4 000, 6 000, 8 000 eller 12 000 kronor, utöver övrig ersättning som den sfi-studerande är berättigad till.

Att människor som på ett eller annat sätt utmärker sig och presterar mer än vad som rimligen kan förväntas av dem också premieras för detta, är något som i grund och botten är mycket bra. Det sänder däremot ut helt fel signaler att dela ut en bonus bara för att en person har åstadkommit vad som kan förväntas, eller till och med kan krävas, av honom eller henne. Ett normalt företag delar till exempel inte ut bonus till en anställd för att denne kommit i tid till jobbet. På samma sätt är det både olämpligt och orimligt att vårt samhälle ska lägga sig på en så pass låg ambitionsnivå att man delar ut en bonus för att någon presterar vad som anses vara förväntat eller för att någon fullgjort sina skyldigheter.

Den 12 maj 2009 kunde vi i DN läsa om den så kallade sfi-bonusen, som då var på väg att införas på prov i några svenska kommuner. En av dessa kommuner var Stockholms kommun, där det dåvarande socialborgarrådet, tillika moderaten, Ulf Kristersson försvarade beslutet på följande vis: ”Det är värt att testa. I dag har vi alldeles för stora problem med att folk hoppar av.”

Frågan vi då osökt ställer är: Om man nu tillåts stanna i Sverige, många gånger utan några som helst flyktingskäl, och ges möjlighet till livslång försörjning på svenska skattebetalares bekostnad, borde man då inte kunna kräva att man lär sig språket, eller i varje fall gör vad man kan för att lära sig språket i det land där man ska tillbringa resten av sitt liv? Vi menar att något är mycket fel om viljan till integration skall vara beroende av storleken på mutan som stat och/eller kommun tillhandahåller.

Dessutom kan man ställa sig frågan om sfi-bonusen verkligen fått förväntad effekt. Enligt tidningen Riksdag & Departement den 29 augusti 2011 är det nämligen ”studievana invandrare” som tagit del av sfi-bonusen, det vill säga personer som hade klarat sina studier även utan bonusen.

Vi föreslår med anledning av vad som framförs ovan att sfi-bonusen omedelbart avskaffas.

Stockholm den 24 september 2012

Richard Jomshof (SD)

Mattias Karlsson (SD)