Motion till riksdagen
2012/13:A15
av Christina Höj Larsen m.fl. (V)

med anledning av prop. 2012/13:63 Utvidgad målgrupp för samhällsorientering samt ett kunskapsunderlag och en analys om integrationens tillstånd och utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att målgruppen för samhällsorientering ska omfatta alla invandrare som har fyllt 18 år och som antingen är folkbokförda i Sverige eller har uppehållstillstånd på minst ett år.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tydliggöra att kommunernas ansvar att erbjuda samhällsorientering även gäller för de som bor på anläggningsboende och inväntar kommunplacering.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det är viktigt att kommunerna samarbetar med föreningslivet för att nå så många som möjligt i målgruppen för samhällsorientering och för att anpassa innehållet efter deltagarnas behov.

  4. Riksdagen begär att regeringen i sin vårändringsbudget återkommer med förslag om ekonomiskt stöd till kommunerna för att finansiera de ökade kostnader som följer av deras ansvar för samhällsorienteringen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den del av samhällsorienteringen som behandlar arbetsmarknadsfrågor bör anordnas i samarbete med arbetsmarknadens parter.

  6. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag om ett avskaffande av sfi-bonusen.

Motivering

I propositionen föreslås en ny lag som reglerar kommunernas skyldighet att erbjuda samhällsorientering till vissa nyanlända invandrare som inte ingår i målgruppen för lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare. I propositionen föreslås också en ändring av lagen (2010:538) om prestationsbaserad stimulansersättning inom utbildning i svenska för invandrare.

Vänsterpartiet ställer sig positivt till propositionens förslag att målgruppen för samhällsorientering ska vidgas men vill se en än bredare definition. Samhällsorientering bör erbjudas alla nyanlända enligt likabehandlingsprincipen. Vi föreslår att målgruppen ska omfatta alla invandrare som har fyllt 18 år och som antingen är folkbokförda i Sverige eller har uppehållstillstånd på minst ett år. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Det är viktigt att invandrare så fort som möjligt får möjlighet att delta i samhällsorienteringen. Det behöver därför tydliggöras att kommunernas ansvar att erbjuda samhällsorientering även gäller för de som bor på anläggningsboende och inväntar kommunplacering. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En bredare målgrupp för samhällsorienteringen medför ökade kostnader för kommunerna. Vi föreslår därför att regeringen i sin vårändringsbudget återkommer med förslag på ekonomiskt stöd till kommunerna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vänsterpartiet håller med om att huvudansvaret för att rekrytera och motivera till deltagande i samhällsorienteringen bör ligga på kommunerna samt att dessa själva ska kunna välja utförare av utbildningen. Samtidigt anser vi att det är viktigt att kommunerna samarbetar med föreningslivet för att nå så många som möjligt i målgruppen och för att anpassa innehållet efter deltagarnas behov. Här menar vi att studieförbunden och andra ideella organisationer kan spela en viktig roll. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Då Vänsterpartiet vill utöka målgruppen till att även omfatta arbetskraftsinvandrare, en grupp som riskerar att utnyttjas på arbetsmarknaden, ser vi ett behov av att betona den del av samhällsorienteringen som behandlar arbetsmarknadsfrågor. Denna bör anordnas i samarbete med arbetsmarknadens parter. Här är facklig information om den svenska arbetsmarknadsmodellen, med en fördjupning i frågor som rör arbetstagarens rättigheter och skyldigheter på svensk arbetsmarknad, en central del. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Människor har olika förutsättningar att lära. Bland de personer som invandrat finns såväl akademiker som de med kort eller ingen skolgång. Utfallet av sfi-bonusen speglar dessa skilda förutsättningar. En genomgång i tidningen Riksdag & Departement nr 22/2011 visar att endast en mindre del av de anvisade pengarna för bonusen har betalats ut och då främst till studievana invandrare som även utan bonus snabbt skulle ha lärt sig svenska.

För att se till att invandrare med olika förutsättningar och behov så snabbt som möjligt lär sig svenska krävs andra insatser än bonus. Vad som behövs är en bättre individuell anpassning av undervisningen. Vi föreslår därför att regeringen återkommer med ett förslag med innebörden att sfi-bonusen avskaffas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 24 januari 2013

Christina Höj Larsen (V)

Ulla Andersson (V)

Rossana Dinamarca (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

Jacob Johnson (V)