Skatteutskottets betänkande

2012/13:SkU29

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag (prop. 2012/13:89) om ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter. En ny lydelse av artikel 27 i skatteavtalet innebär dels att bestämmelserna om informationsutbyte uppdateras till internationell standard, dels att möjlighet ges för representanter för myndigheter i det ena landet att närvara vid skatteutredningar i det andra landet.

Överenskommelsen innebär att svenska företag verksamma i Indien ges möjlighet till anstånd med betalning av skatter under förfaranden för ömsesidig överenskommelse enligt skatteavtalet mellan Sverige och Indien.

Lagen föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter

Riksdagen

a) godkänner det protokoll som undertecknades den 7 februari 2013 om ändring i avtalet mellan Sverige och Indien för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet,

b) godkänner överenskommelsen mellan Sverige och Indien om anstånd med betalning av skatter under pågående förfaranden för ömsesidig överenskommelse, vilken undertecknades den 7 februari 2013,

c) antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:918) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Indien.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:89 punkterna 1–3.

Stockholm den 18 april 2013

På skatteutskottets vägnar

Henrik von Sydow

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Henrik von Sydow (M), Leif Jakobsson (S), Ulf Berg (M), Hannah Bergstedt (S), Lena Asplund (M), Christina Oskarsson (S), Fredrik Schulte (M), Hans Olsson (S), Gunnar Andrén (FP), Peter Persson (S), Karin Nilsson (C), Anders Karlsson (S), Maria Abrahamsson (M), Mats Pertoft (MP), Lars Gustafsson (KD), Thoralf Alfsson (SD) och Jacob Johnson (V).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen föreslår att riksdagen ska godkänna en ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien, en överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter samt en ändring i den lag som införlivar avtalet med svensk rätt. Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Avtalstexten och regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2. I fråga om lydelsen av protokollet hänvisar utskottet till propositionen.

Ingen motion har väckts i ärendet.

Bakgrund

Det nuvarande skatteavtalet mellan Sverige och Indien med tillhörande bestämmelser om informationsutbyte i skatteärenden är oförändrat sedan avtalet undertecknades 1997. Avtalets bestämmelser om informationsutbyte överensstämmer därför inte med OECD:s standard.

Bestämmelser om anstånd med skattebetalning under pågående förfarande för ömsesidig överenskommelse saknas i Indien. Möjligheten till anstånd är av stor betydelse för svenska företag med verksamhet i Indien.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner ett protokoll undertecknat den 7 februari 2013 om ändring i avtalet från den 24 juni 1997 mellan Sverige och Indien för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet. Vidare föreslås att riksdagen godkänner en överenskommelse mellan Sverige och Indien, undertecknad den 7 februari 2013, om anstånd med betalning av skatter under förfaranden för ömsesidig överenskommelse enligt skatteavtalet mellan länderna. Det föreslås även att riksdagen antar en lag om ändring i lagen (1997:918) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Indien. Ändringen innebär att det avtal som undertecknades den 24 juni 1997, i den lydelse som det fått genom det protokoll som undertecknades den 7 februari 2013, ska gälla som lag i Sverige. Detsamma gäller den överenskommelse om anstånd med betalning av skatter som undertecknades samma dag. Protokollet innebär dels att skatteavtalets bestämmelser om informationsutbyte uppdateras till internationell standard, dels att möjlighet ges för representanter för myndigheter i det ena landet att närvara vid skatteutredningar i det andra landet. Ändringarna utgör ett viktigt medel för en effektiv skattekontroll.

Bestämmelsen om en ömsesidig överenskommelse innebär att en skattskyldig som anser sig ha blivit beskattad i strid med skatteavtalet kan, i allmänhet inom en viss angiven tid, vända sig till den behöriga myndigheten i en av staterna och begära hjälp. Behörig myndighet i Sverige är Finansdepartementet eller Skatteverket beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Om den behöriga myndigheten finner ansökan välgrundad ska den i första hand själv söka åstadkomma en lösning. Finner den att den andra avtalsslutande staten är orsak till den avtalsstridiga beskattningen inleder den förhandlingar om en ömsesidig överenskommelse med denna stat för att söka få till stånd en lösning. I fall av dubbelbeskattning innebär det betydande problem för den skattskyldige om skatt måste betalas innan de behöriga myndigheterna nått en överenskommelse i ärendet. Den skatt som måste betalas kan i det enskilda fallet uppgå till mycket höga belopp. På svensk sida finns internrättsliga bestämmelser om anstånd med skattebetalning under pågående förfaranden för ömsesidig överenskommelse. Sådana bestämmelser saknas i Indien. Den förevarande överenskommelsen innebär att anstånd med betalning av skatt ska ges när ett förfarande för ömsesidig överenskommelse för att lösa ett fall av dubbelbeskattning i strid med avtalet pågår mellan de behöriga myndigheterna i Sverige och Indien. Möjligheten att få anstånd med betalning av skatt i Indien i denna situation är av stor betydelse för svenska företag verksamma i Indien, vilka ansöker om ett sådant förfarande.

Ändringsprotokollet till avtalet mellan Sverige och Indien träder i kraft den trettionde dagen efter den dag då de båda avtalsslutande staterna underrättat varandra om att de konstitutionella åtgärder som krävs för att protokollet ska träda i kraft har vidtagits. Överenskommelsen träder i kraft den trettionde dagen efter den dag då Sverige skriftligen underrättar Indien om att de konstitutionella åtgärder som krävs för att överenskommelsen ska träda i kraft har vidtagits. Det är således inte möjligt att nu avgöra vid vilken tidpunkt protokollet respektive överenskommelsen kommer att träda i kraft. I förslaget till lag har det därför föreskrivits att lagen träder i kraft den dag regeringen bestämmer. I enlighet med ändringsprotokollets artikel 3 punkt 2 respektive överenskommelsens punkt 11 anges att lagen tillämpas från ikraftträdandet. Ändringsprotokollet och överenskommelsen kan komma att träda i kraft vid olika tidpunkter. I förslaget till lag föreskrivs därför att de nya bestämmelserna får sättas i kraft vid olika tidpunkter.

Förslagen i denna proposition förväntas inte ge upphov till någon negativ offentligfinansiell effekt. Förslagen kan i stället komma att motverka ett framtida skattebortfall genom de utökade möjligheterna till informationsutbyte med Indien.

Utskottets överväganden

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inte något att invända mot regeringens förslag och tillstyrker propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:89 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter:

1.

Riksdagen godkänner protokollet undertecknat den 7 februari 2013 om ändring i avtalet mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Indiens regering för undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet.

2.

Riksdagen godkänner överenskommelsen mellan Sverige och Indien om anstånd med betalning av skatter under pågående förfarande för ömsesidig överenskommelse, vilken undertecknades den 7 februari 2013.

3.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1997:918) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Indien.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag