Länsstyrelsen i Stockholms län fastställde den 1 oktober 2010 utgången av valet till kommunfullmäktige i Södertälje kommun.

Möjlighet till organiserat valfusk (29-2010)

A A har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. På röstmottagningsstället Maxi i Södertälje, där han själv förtidsröstade, var det fri tillgång till valsedlar och öppna valkuvert och möjligt att ta med sig sådana därifrån. Även på valdagen fanns möjlighet att i vallokalen ta med sig öppna valkuvert och valsedlar. Allt detta anser han gav en möjlighet till organiserat valfusk. Han yrkar att Valprövningsnämnden ska pröva om sådant kan ha skett. Dessutom förekom det att ett flertal personer ångerröstade i lokalen.

Valnämnden i Södertälje kommun yttrade sig i Valprövningsnämndens ärende 208-2010 rörande klagandens överklagande av riksdagsvalet och anförde då i huvudsak följande. I förtidsröstningslokalen placeras valkuverten i anslutning till valsedlarna i enlighet med Valmyndighetens handledning. Det har med säkerhet förekommit att personer som passerat plockat med sig både valkuvert och valsedlar. Ett tänkbart motiv till det kan vara att man avser att hjälpa någon med budröstning, vilket kräver att man har tillgång också till ytterkuvert för budröstning. Det finns dessutom valkuvert att hämta i partiernas valstugor. Möjligheten att på valdagen rösta i vallokal och då återfå sin förtidsröst finns sedan lång tid tillbaka. Eftersom antalet förtidsröster ökade i detta val har också intresset av att ångerrösta sannolikt ökat. Också på valdagen finns möjligheten att ta med sig ytterkuvert för budröstning, valkuvert och valsedlar. Valnämnden har inte någon möjlighet att kommentera A As påstående om att personer ska ha plockat på sig valkuvert och valsedlar och sedan delat ut dem till personer med liten/ingen uppfattning om vad de ska rösta på, eftersom sådana aktiviteter, om de förekommer, sker utanför vallokal och röstningslokal.

Länsstyrelsen har hämtat in Södertälje kommuns ovan nämnda yttrande och har förklarat att länsstyrelsen delar valnämndens uppfattning och avstyrker bifall till besvären.

Valmyndigheten yttrade sig i Valprövningsnämndens ärende 208-2010 rörande klagandens överklagande av riksdagsvalet och anförde då i huvudsak följande. Valkuvert är inte bara tillgängliga i röstningslokalerna utan de finns också traditionsenligt i partiernas valstugor. Enligt 6 kap. 10 § vallagen har partier som har rätt till fria valsedlar enligt 8 § också rätt att i rimlig utsträckning på statens bekostnad få valkuvert, ytterkuvert för budröst samt ytterkuvert och omslagskuvert för brevröst. På valdagen är det också möjligt att i en vallokal hämta ytterkuvert för budröstning, valkuvert och valsedlar. I vilken utsträckning denna ordning kan öppna för organiserat valfusk som klaganden gör gällande kan Valmyndigheten inte bedöma. Valmyndigheten kan bara konstatera att valkuvert, ytterkuvert för budröst samt ytterkuvert och omslagsröst för brevröst ska vara tillgängliga för partierna och för väljarna. Enligt 9 kap. 14 § vallagen får väljare rösta personligen i sin vallokal även om de redan har röstat i en röstningslokal eller brevröstat. Antalet ångerröster för hela landet har ökat vilket kan vara en följd av att antalet förtidsröstande ökade kraftigt. Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet.

Valmyndigheten har avstyrkt bifall till överklagandet och hänvisar till sitt yttrande i Valprövningsnämndens ärende 208-2010.

Förlorat mandat i valkretsen Södertälje första (188-2010)

Kristdemokraterna har genom B B överklagat länsstyrelsens beslut och som grund anfört att Kristdemokraterna förlorat ett mandat i valkretsen Södertälje första med så liten marginal som en till två röster, att en valsedel som godkänts hos länsstyrelsen kan ha haft två partibeteckningar samt att betydande räknefel har noterats mellan de preliminära och den slutliga rösträkningen. Kristdemokraterna yrkar att Valprövningsnämnden ska bevilja omräkning av rösterna i valkretsen Södertälje Första samt ompröva den valsedel med flera partibeteckningar i valkretsen Södertälje Första som godkänts i länsstyrelsens sammanräkning.

Länsstyrelsen har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Kristdemokraterna fick vid den preliminära rösträkningen på valnatten 992 röster i valkrets Södertälje Första. Vid valnämndens rösträkning på onsdagen efter valdagen fick partiet ytterligare 29 röster i valkretsen. Länsstyrelsen har sedan vid sin slutliga rösträkning, efter det att valet avslutats, kontrollräknat samtliga valsedlar samt prövar valsedlarnas giltighet och funnit att fyra röster ska tillföras partiet i valkretsen. Partiet fick alltså totalt 1 025 röster i valkrets Södertälje Första. Partiet tilldelades 1 mandat i valkretsen. Sverigedemokraterna fick vid den preliminära rösträkningen på valnatten 1 649 röster i valkrets Södertälje Första. Vid valnämndens rösträkning på onsdagen efter valdagen fick partiet ytterligare 40 röster i valkretsen. Länsstyrelsen har sedan vid sin slutliga rösträkning, efter det att valet avslutats, kontrollräknat alla valsedlar samt prövat valsedlarnas giltighet och funnit att 21 röster ska tillföras partiet i valkretsen. Partiet fick alltså totalt 1 710 röster i valkrets Södertälje Första. Partiet tilldelades 3 mandat i valkretsen. I valdistrikt Södertälje 10 hade valdistriktet vid sin räkning i vallokalen den 19 september ogiltigförklarat en valsedel där partibeteckningen Moderata Samlingspartiet var överstruken och partibeteckningen Sverigedemokraterna tillskriven för hand. Av 13 kap. 7 § framgår bl.a. att en valsedel är ogiltig om den saknar partibeteckning eller har mer än en partibeteckning. Vid den slutliga rösträkningen giltigförklarade Länsstyrelsen den valsedeln eftersom den enligt Länsstyrelsens bedömning enbart hade en partibeteckning och rösten tillfördes därför Sverigedemokraterna. Efter det att Länsstyrelsen hade kontrollräknat samtliga valsedlar samt prövat valsedlarnas giltighet framkom att det var mycket jämnt mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att ta det sista mandatet i valkretsen. Länsstyrelsen gjorde då ytterligare en kontrollräkning av valsedlarna i den aktuella valkretsen, för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, samt en kontroll av de valsedlar som giltigförklarats i samband med den slutliga räkningen och de som bedömts fortsatt vara ogiltiga. Efter denna ytterligare kontroll skedde ingen förändring av mandatfördelningen i kretsen. Länsstyrelsen anser att de kontrollräkningar och bedömningar av valsedlar som är gjorda är tillräckliga och att en ny sammanräkning inte är behövlig.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande. Länsstyrelsen har i yttrande förklarat hur sammanräkningen gått till och att en särskild kontrollräkning genomförts på grund av det mycket jämna resultatet. På den valsedel som B B avser hade partibeteckningen Moderata Samlingspartiet strukits över och partibeteckningen Sverigedemokraterna skrivits till för hand. Valmyndigheten noterar att Kristdemokraterna i Södertäljes första valkrets missat sista mandatet med endast en rösts marginal – allt annat oförändrat. Enligt Valmyndigheten har Länsstyrelsen bedömt den ifrågasatta valsedeln på rätt sätt och gjort tillräckliga kontroller vid sin sammanräkning. Valmyndigheten finner inte att det skett avvikelser från föreskriven ordning enligt vallagen vid förberedelse eller genomförande av val. Valmyndigheten finner att det inte föreligger anledning till rättelse enligt 15 kap. 13 § vallagen.

Klaganden har yttrat sig och vidhållit sitt överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning det behövs och förordna om omval i den berörda kretsen

1. om det vid förberedande eller genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller

2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Möjlighet till organiserat valfusk

Vad A A anfört om att det funnits möjlighet att hämta och ta med sig valsedlar och öppna valkuvert på röstmottagningsställen såväl i samband med förtidsröstning som på valdagen, liksom den omständigheten att antalet ångerröstande ökat är inte avvikelser från föreskriven ordning. Vad A A anför om att dessa omständigheter skulle ge en möjlighet till organiserat valfusk är alltför allmänt hållet för att ge grund för antagande att sådant förekommit. A As överklagande ska därför avslås.

Förlorat mandat i valkretsen Södertälje första

Av 13 kap. 1 och 2 §§ vallagen följer att Länsstyrelsen ska göra den slutliga rösträkningen och även pröva om valsedlarna är giltiga enligt 6 och 7 §§ och om något namn på en valsedel ska anses vara obefintligt enligt 8 §.

Av 13 kap. 7 § första stycket följer att en valsedel är ogiltig om den

  1. saknar partibeteckning,
  2. har mer än en partibeteckning, eller
  3. har kännetecken som uppenbart gjorts med avsikt.

Av Länsstyrelsens yttrande framgår att Länsstyrelsen vid den slutliga rösträkningen giltigförklarade en valsedel där partibeteckningen Moderata Samlingspartiet var överstruken och partibeteckningen Sverigedemokraterna var tillskriven för hand. Enligt Valprövningsnämndens bedömning har väljarens avsikt kommit till klart uttryck. Vidare kan valsedeln inte anses ha mer än en partibeteckning och inte heller kan de ändringar som gjorts på valsedeln anses som sådana kännetecken som avses i 13 kap. 7 § första stycket tredje punkten vallagen och som medför att en valsedel är ogiltig. Länsstyrelsens godkännande av valsedeln var därför riktigt.

Länsstyrelsen har vidare redogjort för hur sammanräkningen gått till och uppgett att särskild kontrollräkning genomförts på grund av det varit så liten marginal mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Enligt Valprövningsnämndens mening har det inte framkommit något som tyder på avvikelser från föreskriven ordning. Det finns då inte skäl att genomföra ny rösträkning.

Av anförda skäl ska överklagandet avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår A As och Kristdemokraternas överklaganden.