den 2 november

Fråga

2011/12:94 Legitimation för lärare på särskolan

av Per Lodenius (C)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Just nu ansöker lärare över hela Sverige om den nya lärarlegitimationen. Det finns flera syften med införandet av lärarlegitimationen, bland annat att alla elever ska ha rätt att få bli undervisade av kvalificerade lärare. Det är viktigt att detta gäller för alla elever oavsett skolform.

För att få lärarlegitimation för undervisning i särskolan krävs, enligt Skolverkets direktiv, en speciallärarexamen med specialisering mot utvecklingsstörning. Dessutom krävs en lärarexamen. Många inom särskolan, främst inom träningsskolan och verksamhetsträning, har andra pedagogiska grundutbildningar än en lärarexamen, till exempel socialpedagog eller fritidspedagog. Dessa pedagoger var behöriga att söka till den tidigare speciallärarutbildningen riktad mot utvecklingsstörning och blev då också behöriga särskolelärare enligt de tidigare reglerna. Men enligt de nya reglerna för lärarlegitimationen kan dessa pedagoger, som sedan lång tid arbetat som behöriga lärare, inte få lärarlegitimation och tappar därmed sin behörighet.

Behovsbredden för särskolans elever är mycket stor. Elever inom samma åldersspann kan ha mycket skilda behov vad gäller undervisningen och vilken pedagogik som fungerar bäst. Elevernas utvecklingsålder kan vara allt från en nivå som motsvarar förskoleåldern till en lättare utvecklingsstörning som kan innebära att man utvecklingsmässigt är mycket nära andra ungdomar i samma ålder. Därför behövs också en bredd av olika pedagoger genom hela särskolan, från grundsärskolan till gymnasiesärskolan liksom inom särskild undervisning för vuxna (tidigare särvux).

Vilka initiativ avser utbildningsministern att ta vad gäller lärarlegitimation för lärare inom särskolan?