den 25 juli

Fråga

2011/12:711 Plast i haven

av Hans Olsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Det finns många olika sorters sopor i haven. De flesta soporna kommer från fartyg. Besättningen slänger helt enkelt sitt avfall i vattnet. Även stormar och floder kan föra med sig sopor från stränder och städer ut i havet.

En stor del av soporna är av plast. Från fartyg dumpas årligen mer än 6,5 miljoner ton plast i havet, som mycket långsamt bryts ner. En plastmugg kan finnas kvar i 100 år.

Plasten kan precis som andra sopor dränka eller skada sjöfåglar, fiskar och däggdjur. Plast kan framkalla svält genom att djuren sväljer plastkulor som får dem att känna sig mätta och då inte äter ordentligt.

Ny forskning pekar också på att det kan finnas mycket mer plast i världshaven än vad vi tidigare trott. Det handlar om plastpartiklar som är så små att vi inte kan se dem. Plastpartiklarna äts av exempelvis musslor, och kan ge förgiftning längre upp i näringsväven. I Stilla havet finns en ö av plastskräp som är dubbelt så stor som delstaten Texas, och i Bohusläns skärgård flyter mer än 5 000 kubikmeter plast i land varje år.

Genom vilka svenska åtgärder och initiativ inom EU vill statsrådet minska plastnedskräpningen av våra egna hav och av världshaven?