den 12 juli

Fråga

2011/12:696 Skattepiratstater och nödlån

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Cypern har gjort en standardansökan om nödlån där även Internationella valutafonden förväntas delta. Ansökan innebär att stödet inte begränsas till finanssektorn, som i Spaniens fall, utan inriktas på hela ekonomin som när det gällt Grekland, Irland och Portugal.

Cypern är samtidigt känt som ett skatteparadis med ytterst låg bolagsskatt och en rad andra skatteförmåner för företag och företagare som registrerar sig där. Samtidigt som Europas högskatteländer ska ge Cypern nödlån rekryterar Cypern företag från långivarna, vilket underminerar skattebasen för dessas välfärd.

Ekvationen går inte ihop. Cypern och liknande skattepiratstater måste av ministerrådet och kommissionen ges en kraftfull signal om att först ta in tillräckligt höga skatter och ha en fungerande skatteuppbörd – innan landet begär hjälp av andra länder.

Inom ramen för den ekonomisk-politiska samordningen i EU riktas rekommendationer till medlemsstaterna. Den svenska regeringen ser rekommendationerna som ett instrument för att uppmuntra till en ansvarfull ekonomisk politik och uppfyllelse av de mål som sätts upp inom ramen för samordningen av den ekonomiska politiken. I detta fall är det väl sent, men ämnet Cyperns företagsbeskattning borde tas upp i nödlånsdiskussionen. Ingen kan begära att landet chockhöjer skatterna men EU-genomsnittet skulle kunna sättas som norm och golv för att ge en stat dess nödlån.

Vilka krav har statsrådet framfört i diskussionerna kring Cyperns nödlån?