den 26 juni

Fråga

2011/12:681 Lämplighet som förare samt yrkesförbud

av Penilla Gunther (KD)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Vi vet alla att det ställs hårda hälsokrav på personer som arbetar med transporter, kanske speciellt för persontrafik. Att en förare, oavsett vilken fordonstyp han eller hon framför, till exempel har god syn, hörsel och reaktionsförmåga, är något vi alla som ska åka med personen i fråga uppskattar.

Men hur är det med dem som får en diagnos vid vuxen ålder och som redan haft ett yrke som förare i många år? I dag utreds vuxna människor och får diagnoser som tidigare inte gjorts, som till exempel adhd eller Aspergers syndrom. Om de utfört sitt arbete till full belåtenhet hos arbetsgivaren, men sedan får läkarintyg på sin diagnos, ska de då inte få fortsätta sitt arbete? Ett fall i förvaltningsrätten med en man som arbetat som lokförare i många år har aktualiserat frågan.

Farhågan är att fler som får neuropsykiatriska diagnoser i vuxen ålder kommer att mötas av fördomar och därmed antingen mista chansen att komma in på arbetsmarknaden eller mista sitt arbete.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av att det i praktiken ligger på Transportstyrelsen att avgöra om en diagnos som hitintills inte påverkat arbetets utförande generellt sett ska utgöra grund för yrkesförbud?