den 13 mars

Fråga

2011/12:466 Ideellt arbete med sjukersättning

av Wiwi-Anne Johansson (V)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Många som är sjuka och därför inte kan gå till jobbet väljer att arbeta ideellt till exempel i en förening eller i ett politiskt parti. Det ger mening i tillvaron, möjlighet till sociala kontakter och framför allt en möjlighet att påverka sin omvärld.

Enligt de äldre reglerna för sjukersättningen, som gällde till och med den 30 juni 2008, behövdes ingen ansökan eller anmälan till Försäkringskassan vid ideellt arbete så länge arbetet inte ersattes med lön eller arvode. Nya regler för sjukersättning infördes den 1 juli 2008. Inte heller i dessa bestämmelser regleras ideellt arbete, men enligt Försäkringskassans egna riktlinjer måste den som har sjukersättning anmäla allt ideellt arbete. Dessutom föreskriver samma riktlinjer att det endast är tillåtet att arbeta ideellt högst en timme om dagen utan att riskera att sjukersättningen minskar. Riktlinjerna gäller inte heller för sjukpenningen och den tidsbegränsade sjukersättningen. Frånvaron av ett tydligt regelverk gör att besluten om huruvida ideellt arbete kan tillåtas eller inte riskerar att bli godtyckliga. Det finns också en stor risk att människor inte vågar engagera sig i politiska partier eller i föreningslivet om de tror att de kan komma att förlora sin ersättning.

Det är en grundläggande demokratisk rättighet att kunna arbeta politiskt eller utnyttja föreningsfriheten. Det måste därför förtydligas i lagstiftningen för sjukpenningen och sjukersättningen att människor ska kunna utnyttja dessa demokratiska rättigheter utan att det registreras av myndigheter eller att de riskerar att förlora sin ersättning.

Min fråga till statsrådet är:

Kommer statsrådet att ta initiativ till en sådan lagstiftning som möjliggör ideellt arbete utan anmälningsplikt eller förlust av ersättningar?