den 13 oktober

Fråga

2011/12:42 Telefoni på landsbygden

av Ingemar Nilsson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

I Sverige ägs infrastrukturen för fast telefoni via ”koppartråd” av Telia Sonera. Nu avser Telia att genomföra ett teknikskifte. Ca 50 000 abonnenter ska få sin fasta telefonlinje borttagen men erbjuds en lösning som bygger på att en mobiltelefonlösning installeras i fastigheten. Då Telia har haft ensamrätt till denna ”koppartrådslösning” så är det viktigt att noga följa hur Telia sköter detta teknikskifte. Klara brister kan konstateras efter det att Post- och telestyrelsen, PTS, ifrågasatt riktigheten i att Telia kräver att den som får sin fasta teleförbindelse utbytt mot en mobil lösning ska teckna ett 24-månadersabonnemang hos Telia. Telia har den 19 september 2011 svarat PTS att detta krav ska tas bort. Problemet är att Telia inte informerar de uppskattningsvis tusentalet kunder som redan fått ett avtalsförslag om 24-månadersavtal om att man numera kan fortsätta att ha ett tillsvidareavtal. Många abonnenter är oroliga för om den nya lösningen verkligen fungerar och är därför tveksamma till att teckna ett avtal med lång bindningstid. Dessa står nu utan någon som helt möjlighet att ringa från sin bostad.

Ett exempel från Ånge kommun är från Ytterturingenområdet. En familj med ett nyfött barn är i dag utan alla möjligheter att ringa från sin bostad eftersom de vägrade att teckna ett 24-månadersavtal med Telia. Om Telia informerat om att det går att fortsätta som vanligt så hade man med all sannolikhet antagit Telias erbjudande om teknikskifte med en mobiltelefonlösning.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av det som ovan anförts om hur Telia sköter sitt uppdrag och hur man informerar sina kunder om vad som verkligen gäller för dem som drabbas av detta teknikskifte?