den 25 januari

Fråga

2011/12:318 Avstängning av gymnasieelever som missbrukar narkotika

av Elin Lundgren (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I arbetet med elevers hälsa och välmående finns i dag kommuner som aktivt arbetar med tidig upptäckt och erbjuder behandling till berörda elever.

Då kan det hända att elever lämnar urinprov som visar positivt på narkotika eller medger att de missbrukar någon form av narkotika.

När det händer är det vissa problem med att tolka skollagen hur rektor då kan förfara. I kontakt med Skolverket anser de att det i ordningsreglerna ska stå att elever i undervisning ska vara fria från alkohol och andra droger, det vill säga narkotiska preparat. Om det finns nedskrivet kan rektor besluta om avstängning av elever om de inte uppfyller detta krav.

Rimligt vore att en elev är avstängd från skolan tills ett negativt urinprov kan visas. Detta behövs för övriga elevers och lärares säkerhet. Denna period, om eleven inte missbrukar mer än i sällsynta fall, kan ta upp till tre veckor. Självklart är dock att eleven får allt stöd för att bli drogfri och inte hamna efter i skolarbetet som eleven får sköta hemifrån under aktuell period.

Skolverket lämnar inga tydliga svar på om detta är ett rimligt sätt att förfara.

Är det utbildningsministerns avsikter att en avstängning av gymnasielever från skolan till dess att de kan uppvisa negativt urinprov är ett sätt för en kommun att arbeta för elevers säkerhet och hälsa?