den 2 december

Fråga

2011/12:201 Folkbokföring av ”fastboende sommargäster”

av Jacob Johnson (V)

till finansminister Anders Borg (M)

Enligt folkbokföringslagen ska man folkbokföras på den fastighet där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Lagen säger vidare att om en person under högst sex månader regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än där man har sin egentliga hemvist leder inte detta till ändrad bosättning.

I vissa delar av landet är det dock i praktiken så att ”sommargäster” bor kvar under en längre tid av året. Till exempel uppskattar Borgholms kommun att antalet sommargäster som även bebor sina fastigheter under vinterhalvåret, och alltså sammanlagt mer än sex månader på årsbasis, utan att vara folkbokförda där kan uppgå till ca 1 000 personer motsvarande ca 40 miljoner kronor i bortfallna skatteintäkter för kommunen. Sådana sommargäster är naturligtvis välkomna hos sina sommarkommuner men bör enligt folkbokföringslagen också vara skrivna i aktuell kommun eftersom de har sin huvudsakliga dygnsvila i sitt sommarboende.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Anders Borg:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att ”fastboende sommargäster” ska folkbokföras i enlighet med lagstiftningen?