den 29 november

Fråga

2011/12:190 Polisens förhör med unga brottsmisstänkta

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Det har kommit till min kännedom att en granskning av polisförhör gjord av radioprogrammet Kaliber visar att det är vanligt förekommande att unga brottsmisstänkta förhörs utan att en försvarare är närvarande. Vid så många som 60 procent av de granskade förhören har det saknats försvarare.

Enligt lagen om särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare gäller som huvudregel att vårdnadshavare ska närvara vid förhör med den person som är under 18 år som är skäligen misstänkt för brott. När någon under 18 år är misstänkt för brott som kan ge fängelse ska även företrädare för socialtjänsten närvara. Detta sker dock inte alltid. Offentlig försvarare ska förordnas för den som är under 18 år om det inte är uppenbart att personen saknar behov av det. Enligt JO ska detta tolkas som att försvararen ska vara med från första förhöret. Enligt JO, BO, Advokatsamfundet och Europadomstolen ska i praktiken inte heller en minderårig brottsmisstänkt kunna tacka nej till en försvarare, något som dess värre sker. Konsekvensen av att en minderårig brottsmisstänkt förhörs utan att en försvarare är närvarande kan bli att den misstänkte erkänner brottet på felaktiga grunder, till exempel för att snabbt få komma hem. Detta kan leda till att unga människor döms för brott som de inte begått, vilket är ett allvarligt hot mot rättssäkerheten.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att minderåriga brottmisstänktas rätt till försvarare vid förhör ska garanteras?