den 27 oktober

Interpellation

2011/12:67 Den nationella referensramen för kvalifikationer i Sverige

av Gunilla Svantorp (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Vad händer med den nationella referensramen för kvalifikationer i Sverige?

Den 21 maj 2011 slutförde Myndigheten för yrkeshögskolan sitt särskilda regeringsuppdrag och överlämnade förslag till nationell referensram för kvalifikationer i Sverige.

Uppdraget man fick var följande:

”I Myndigheten för yrkeshögskolans regleringsbrev för budgetåret 2011 avseende Nationellt ramverk för kvalifikationer (NQF) fick myndigheten ett nytt uppdrag: Myndigheten ska utifrån tidigare uppdrag om att utveckla en nationell referensram för kvalifikationer i Sverige (U2009/7339/SV) utveckla sitt förslag till referensram på följande sätt: Myndigheten ska föreslå hur utbildningsbevis och motsvarande inom alla delar av det offentliga utbildningsväsendet och närliggande utbildningar som regleras av lagar och förordningar, såsom kvalifikationer inom exempelvis, polisväsende, tullverk, kriminalvård och kustbevakning kan kopplas till den föreslagna referensramens åtta nivåer.

Myndigheten ska redovisa följande tre förslag:

·       en koppling av endast akademiska kvalifikationer till de tre översta nivåerna,

·       en koppling av såväl akademiska som andra kvalifikationer till de tre översta nivåerna och

·       en koppling av endast akademiska kvalifikationer till den högsta nivån och för nivå 6–7 samt även för vissa andra kvalifikationer.

Myndigheten ska vidare analysera konsekvenserna av förslagen och väga för- och nackdelar mot varandra. En internationell jämförelse av hur andra länder ansluter sig till den europeiska referensramen för kvalifikationer, European Qualifications Framework for Lifelong Learning (EQF-LLL), inklusive en analys av detta, ska inkluderas i redovisningen. Arbetet ska bedrivas i samverkan med Högskoleverket, Staten skolverk och övriga berörda myndigheter. Statens skolinspektion (den nationella referenspunkten för kvalitetssäkring inom yrkesutbildning) ska informeras om arbetet. Samråd ska ske med universitet och högskolor samt andra relevanta aktörer inom högskoleområdet. Högskoleverket har också i uppdrag i enlighet med verkets regleringsbrev för 2010 och 2011 att utvärdera implementeringen av kvalifikationsramverket för högre utbildning.”

Uppdraget har resulterat i en 20-sidig rapport med förslag till åtgärder, vilket alltså i maj skickades in till regeringen.

Min fråga till utbildningsminister Jan Björklund är hur han avser att regeringens förslag till den nationella referensramen för kvalifikationer i Sverige ska se ut samt när beslut om den kommer att fattas.