den 27 oktober

Interpellation

2011/12:65 Forskningsresurser till högskolor och yngre universitet

av Thomas Strand (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Forskning, utveckling och innovation bedrivs i dag av många aktörer både inom offentlig och privat sektor. Särskilt viktiga forskningsaktörer är universiteten och högskolorna. Om Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation är det viktigt att ta vara på den kompetens och kapacitet som finns vid landets alla lärosäten.

En modern och framtidsinriktad forskningspolitik måste möjliggöra både spets och bredd i hela Sverige. Excellenta och starka forskningsmiljöer är fullt förenligt med forskning i hela landet. Därför ska alla lärosäten bedriva forskning.

Vi kan dock konstatera att med den nu förda forskningspolitiken så kanaliseras merparten av statens forskningsmedel till de äldre och större universiteten. Endast en rännil av forskningsmedlen går till högskolorna och de yngre universiteten. Det rimmar illa med principen om att excellenta och starka forskningsmiljöer är fullt förenligt med forskning i hela landet.

Riksrevisionen noterar denna obalans i forskningsmedlens fördelning i sin rapport Användningen av basanslaget för forskning och forskarutbildning (RiR 2011:21). Man rekommenderar att regeringen ”bör överväga om systemet för fördelningen av basanslaget är väl avvägt i relation till målet att varje universitet och högskola ska ha förutsättningar att fatta långsiktiga beslut om sin forskning och att värna lärosätets integritet gentemot sina samarbetspartner”.

Min fråga till utbildningsministern är vad han avser att göra för att rätta till denna obalans av hur statliga forskningsmedel fördelas mellan lärosätena i syfte att säkerställa att även landets högskolor och yngre universitet får rimliga resurser för att bedriva forskning och innovation.