den 26 oktober

Interpellation

2011/12:62 Måluppfyllelse för biologisk återvinning

av Johan Löfstrand (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

I dagarna kom ny statistik från Avfall Sverige kring återvinning och avfallsmängder i Sverige. I den kan vi nu konstatera att Sverige inte klarade riksdagens mål att 35 procent av matavfallet ska återvinnas genom biologisk behandling, inklusive hemkompostering, senast år 2010. Bara 24 procent återvanns biologiskt 2010. Vi är alltså långt ifrån det mål som riksdagen beslutat om.

Det här är ju mycket tråkigt av flera skäl. Det handlar om resursutnyttjande, men det handlar också om vår förmåga att använda livsmedelsrester till annat, framför allt till rötning för framställning av biogas eftersom vi vet att detta bidrar till att nå ett annat miljömål, nämligen klimatmålet.

Enligt Avfall Sveriges statistik samlar 163 kommuner in källsorterat matavfall men inte alla samlar in från hushållen.

Sedan regeringen avskaffade investeringsstöd för klimatåtgärder i kommunerna, saknas i dag styrmedel för att stimulera till mer biogasproduktion och mer insamling av biologiskt nedbrytbart avfall.

Det råder i dag brist på biogas i Sverige. Men det finns nu gott om billig fossil naturgas, eller fossilgas, som vi importerar från Danmark. Det innebär att fordonsgasen i allt större grad späds ut med fossilgas med ökande klimatpåverkan som följd. I Stockholmsområdet har fossilgasinblandningen gått från 0 till 40 procent på kort tid.

Och när regeringen nu höjer skatten på förmånen av att ha en förnybart driven etanolbil som tjänstebil – en av de få saker man höjer skatten på förresten – så ökar troligen efterfrågan på gasbilar och därmed fordonsgas.

Ökningen av biogasproduktion har varit kraftig i Sverige på 2000-talet men den trenden är nu bruten. Ökningen mellan 2009 och 2010 var bara 2 procent och många är nu oroliga för att utvecklingen planar av.

Jag menar att det är regeringens uppdrag att föreslå styrmedel och investeringar som leder till att de mål som riksdagen beslutat om i miljömålssystemet uppnås. Men några sådana styrmedel saknas i dag. Det finns i dag ingen drivkraft till ökad biologisk återvinning annat den politiska viljan i många kommunen att göra bra saker för miljön. Det räcker inte.

Det är ett misslyckande för regeringen att miljömålet om biologiskt avfall inte har nåtts.

Vilka styrmedel eller andra insatser planerar miljöministern för att nå avfallsmålen under miljömålet God bebyggd miljö?