den 17 oktober

Interpellation

2011/12:47 Distributionen av läkemedel

av Kent Persson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

I maj 2009 frågade jag socialminister Göran Hägglund om de problem som kan uppstå genom att de två distributionsföretagen av läkemedel i Sverige också var presumtiva köpare av apotek som regeringen ville sälja. När både distribution och försäljning ligger i samma händer kallas det vertikal integration och anses konkurrensbegränsande. Jag frågade också om den sammanblandning av distribution och försäljning av läkemedel som förekommer utomlands på sina ställen är något att sträva efter i Sverige. I svaret på mina frågor framkom det att ministern ansåg att det fanns ”goda förutsättningar för konkurrens och mångfald på den omreglerade marknaden samtidigt som kraven på kompetens och säkerhet i läkemedelsförsörjningen tillgodoses”. Han sade också i debatten som följde att ”det är för att ha hängslen, livremmar, flytvästar och precis vad vi vill för att verkligen möta den oro som kan finnas på sina håll”. Senare sade han också att ”det finns också möjligheter att pröva sådant som handlar om vertikal integration ur konkurrenssynvinkel för att säkerställa att vi har en marknad som verkligen fungerar” (interpellationsdebatt den 16 juni 2009).

Den 10 oktober i år publicerade Svenska Dagbladet en artikel om problemen för apoteken att hålla sig till regeln om att göra läkemedel tillgängliga för kunden inom 24 timmar. Där sägs till exempel från Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, att distributionsledet inte är anpassat efter en ny marknad. Flera apotek pekar också på problem med de enda två distributörerna. Apoteket Hjärtat, som är en av de större apoteksgrupperna, kommer nu att starta egen lagerhållning och egen distribution. Varför? Jo, för att ”vi tycker inte att det är roligt att köpa av vår konkurrent. Det är en oacceptabel situation”, säger Jostein Lonberg och syftar på att distributionsföretaget Oriola och Kronans droghandel tillhör samma koncern. ”Men det är bara de stora aktörerna med muskler som kan göra detta”, säger vd:n för Sveriges Apoteksförening. Nio mindre apotek har redan skrivit ett öppet brev om att Oriola och Tamro missgynnar småföretagare.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Göran Hägglund:

Kommer socialministern att vidta några åtgärder med anledning av vad som ovan anförts om den vertikala integrationen mellan Oriola och Kronans Droghandel för att rätta till det fel som begicks vid utförsäljningen av apoteken?

Är det socialministerns avsikter att framtiden på läkemedelsmarknaden ska bestå av allt fler distributörer för att motverka den vertikala integrationen och är det hans inställning att det verkligen är ett bra sätt att använda de resurser som skattebetalarna tillhandahåller för läkemedel?