den 17 oktober

Interpellation

2011/12:45 Sveriges beredskap för en ny ekonomisk kris

av Sara Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Sedan den globala ekonomiska krisen som följde på Lehman Brothers fall i september 2008 har världsekonomin varit skakig. Det som började som en kris på finansmarknaderna spred sig sedan till många länders statsfinanser.

Sverige klarade sig tack vare goda statsfinanser relativt lindrigt under krisåret 2009 men återigen finns en oro för vad som händer framöver.

I tider av ekonomiska kriser är det viktigt att ha en god beredskap. Att ha kontroll över statsfinanserna är grundläggande. Men det behövs också verktyg för att dämpa konjunkturnedgångar och hålla uppe efterfråga, exempelvis genom att sjösätta planerade investeringar i infrastruktur men också att se till att det finns ett gott och fungerande skydd för dem som hamnar i arbetslöshet.

Det vägval som regeringen gjort är att ekonomiska stimulanser till privat konsumtion har valts framför samhällsinvesteringar. Sänkningen av restaurangmomsen är ett osäkert verktyg för jobbskapande, något som regeringen själv erkänt.

Sverige har i dagsläget också en av Europas sämsta arbetslöshetsförsäkringar. En stor del av Sveriges löntagare har valt att lämna a-kassan till följd av de försämringar och höjda avgifter som regeringen genomförde under förra mandatperioden. Dessutom får en stor del av de arbetslösa inte ens ut någon ersättning, en utveckling som beräknas fortsätta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Anders Borg hur han och regeringen bedömer Sveriges beredskap inför en ny ekonomisk kris och vilken plan han och regeringen har för att möta en eventuell sådan.