den 1 juni

Interpellation

2011/12:419 Miljöskadliga subventioner

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Vid COP 10-mötet som ägde rum förra året i Nagoya beslutades att miljöskadliga subventioner ska ha fasats ut senast år 2020. Samma mål återfinns i EU-kommissionens meddelande Färdplan för ett resurseffektivt Europa, KOM(2011)571, där man också konstaterar att ett övergivande av miljöskadliga subventioner ”kan ge ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga fördelar, och möjliggör ökad konkurrenskraft”. Den svenska regeringens position inför miljötoppmötet Rio + 20 är, om jag är korrekt underrättad, att verka för en utfasning av miljöskadliga subventioner. Det är välkommet.

I januari presenterade Naturvårdsverket rapporten Potentiellt miljöskadliga subventioner (rapport 6455), en sammanställning av de svenska miljöskadliga subventionerna. I rapporten konstateras att de miljöskadliga effekterna av subventioner i många fall är bristfälligt analyserade.

Sammanlagt uppgår de svenska miljöskadliga subventionerna till 50 miljarder kronor. Greenpeace presenterade nyligen rapporten Brotten i Bratten – skövlarna av västkustens havsreservat som konstaterar att de tio största fiskefartygen med bottentrålning i det marina Natura 2000-området Bratten (Västra Götalands län) har fått över 15 miljoner kronor i bränslesubventioner.

Mina frågor till miljöminister Lena Ek är:

Avser ministern att verka för att de svenska miljöskadliga subventionerna ska avvecklas och i så fall när?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att på global nivå fasa ut de miljöskadliga subventionerna?

Är ministerns arbete med kartläggningen av miljöskadliga subventioner som ministern hänvisade till i svar på skriftlig fråga 2011/12:116 färdigt?

Avser ministern att offentliggöra kartläggningen?