den 30 mars

Interpellation

2011/12:313 Sveriges stöd till storskaligt vattenkraftsprojekt i Indien

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

I svaret på den skriftliga frågan 2011/12:352 slår miljöministern fast att Sverige endast investerar i småskaliga vattenkraftsprojekt inom ramen för Sveriges bilaterala CDM-åtaganden. När det gäller CDM inom ramen för multilaterala fonder, exempelvis Världsbanken, har regeringen emellertid ingen sådan begränsning. Där kan regeringen involvera Sverige i storskaliga vattenkraftsprojekt, något som också görs.

Ett sådant storskaligt vattenkraftsprojekt är kraftverket Rampur, i floden Sutlej i Himachal Pradesh, norra Indien. Rampurverket kommer att ha en installerad effekt på 412 megawatt när det är färdigställt och är ett av en serie megaprojekt som den indiska staten bygger i området. Rampur görs som ett så kallat run of river-kraftverk och inte som en konventionell damm. I det här fallet handlar det om att avleda det normala flödet av vatten i en lång tunnel på drygt 15 kilometer. Endast en minimal del av ursprungsfloden kommer att finnas kvar i den ursprungliga flodfåran. Påverkan på den lokala miljön, för att inte nämna floden i sig, kommer att bli mycket stor.

Lokalbefolkningen har protesterat mot jättebygget, som de anser är ett oproportionerligt stort ingrepp i deras lokalmiljö. Damm, smuts, nedsmutsat grundvatten, förstört lokalt jordbruk, bristande dialog och att familjer tvingats flytta från området utan kompensation är några av de negativa effekter lokalinvånarna har fört fram till Världsbanken och de indiska myndigheterna. Men förgäves. Bygget är nu i full gång.

Det kan också ifrågasättas om Rampur över huvud taget är ett additionellt CDM-projekt. Redan 2004 tecknade det regionala indiska företaget SJVNL och Världsbanken ett avtal om att bygga Rampurverket, där den nödvändiga finansieringen fastslogs. Först fem år senare ansökte man om CDM-status. Med 14 miljoner utsläppskrediter kan de ansvariga räkna med ungefär 100 miljoner dollar i bidrag från utsläppsmarknaden, varav en betydande del från Sverige.

Rampurbygget är ett enkelt sätt för den svenska regeringen att minska sina koldioxidutsläpp. Sverige köper upp ett stort antal utsläppskrediter som ska motsvara lika stora minskade utsläpp hemma i Sverige. Totalt kommer projektet att leverera uppskattningsvis 380 000 utsläppskrediter (CER) för Sveriges del. Det innebär 380 000 ton koldioxid som Sverige inte behöver minska i Sverige för att uppnå våra klimatmål.

Jag besökte Indien i början av februari i år och träffade representanter för befolkningen i Rampur. Deras budskap var att svenska staten inte borde involvera sig i ett sådant megaprojekt. Rampurkraftverket är helt klart ett storskaligt vattenkraftsprojekt. Den internationella definitionen av småskalig vattenkraft brukar ha 10 megawatt installerad effekt som övre gräns (Wikipedia, "Small hydro"). Den indiska övre gränsen är enligt uppgift max 25 megawatt.

Eftersom Rampurprojektet är ett storskaligt vattenkraftsprojekt har det utvärderats av en oberoende utvärderare (Aenor). Det är bra, men utvärderingen fokuserar mest på metodologin och känns mer som en pappersprodukt än en verklig socioekonomisk utvärdering där exempelvis de drabbade får komma till tals. Såvitt jag vet har inte Sverige gjort någon egen utvärdering. Den ansvariga svenska myndigheten har inte besökt Rampurprojektet.

Storskaliga vattenkraftsprojekt är på goda grunder ifrågasatta i Sverige och medför problem som även regeringen bruka tillstå. Sverige har i dag ett stort ansvar att restaurera för vattenkraftens inverkan. Det är bra om det ansvaret tas i Sverige. Men samma ansvar borde tas i andra länder där Sverige är involverat. Av det ovan anförda om Rampurverket får man känslan av att regeringen ställer lägre krav på vattenkraftsprojekt i utvecklingsländer. Ska det vara så?

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

Kommer ministern att verka för att samma regler ska gälla för multilaterala projekt som för bilaterala, det vill säga att Sverige endast investerar i småskalig vattenkraft?

Är Sverige, inom ramen för CDM eller annan finansiering, involverat i fler storskaliga vattenkraftsprojekt i världen?

Kommer ministern att verka för att finna en snabb lösning på Rampurverkets negativa konsekvenser, exempelvis avseende lokalbefolkningen och den lokala miljön?

Kommer ministern att göra en egen utvärdering av Rampurprojektet?

Är ministern beredd att dra tillbaka det svenska stödet till Rampurkraftverket?