den 29 mars

Interpellation

2011/12:307 Verksamhetsutövares ekonomiska ansvar vid större olyckor

av Per Bolund (MP)

till finansminister Anders Borg (M)

Större katastrofer kan få stora ekonomiska följdverkningar för samhället. I dag har staten ett övergripande kostnadsansvar vid stora katastrofer, exempelvis vid olyckor inom kemisk eller medicinsk industri, dammbrott i vattenkraften, kärnkraftsolyckor eller flygkatastrofer över stadsområden.

I vissa fall kan kostnaderna bli dramatiska. Japan Center for Economic Research har till exempel beräknat kostnaden för härdsmältan i Fukushima till motsvarande 250 miljarder dollar eller runt 1 600 miljarder kronor. Dessa kostnader tvingas nu till stor del täckas av den japanska staten. Även ett storskaligt dammbrott i en vattenkraftsdamm skulle få stora konsekvenser. Svenska kraftnät nämner i sin rapport Översyn av de statliga insatserna för dammsäkerhet förlust av många människoliv, förstörelse av många människors hem och egendom, störningar i landets elförsörjning, förstörelse av infrastruktur och ”mycket stor ekonomisk skada”.

Det är rimligt att de kostnader en verksamhet orsakar vid en olycka betalas av verksamhetsutövaren själv. Det är i detta sammanhang avgörande att kostnaden inte stannar i ett dotterbolag utan ekonomiska resurser, utan förs över till ett ekonomiskt starkare moderbolag. Ett sådant ansvarsgenombrott kan exempelvis lösas genom att moderbolaget genom borgensåtaganden tvingas ta ansvar för ett dotterbolags eventuella olyckskostnader.

Det finns dessutom flera modeller för hur kostnaderna även för större olyckor kan täckas på den privata marknaden. Den internationella marknaden för katastrofobligationer har utvecklats snabbt och det finns nu möjligheter att genom sådana system försäkra en verksamhet även mot stora kostnader vid en eventuell olycka.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga finansministern:

Hur bedömer finansministern att Sveriges statsfinanser, med nuvarande regelverk, skulle påverkas av en stor olycka i klass med den som skedde i Fukushima för ett år sedan?

Avser finansministern att ställa krav på verksamhetsutövare i Sverige att genom exempelvis borgensförbindelser eller katastrofobligationer ta fullt ansvar för de kostnader en större olyckshändelse skulle få för privatpersoner och för samhällsekonomin?