den 21 september

Interpellation

2011/12:17 Storsatsning på nya poliser som används för civila jobb

av Björn Söder (SD)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

För fem år sedan gjorde regeringen en storsatsning på fler poliser. Mellan 2006 och 2010 fick polisen 3,4 miljarder kronor mer i anslag i statsbudgeten och antalet anställda poliser ökade med 16 procent.

I Dagens Nyheter (DN) kan man den 20 september 2011 läsa om att nya poliser, i stället för att vara ute på fältet, får kontorsjobb. Från Polisförbundets sida hävdar man att man har för lite administrativt stöd vilket gör att många poliser får utföra administrativa uppgifter, till exempel svara i telefon, bemanna reception eller skriva ut förhör.

I 17 av landets 21 polismyndigheter minskade samtidigt antalet civilanställda mellan december 2008 och december 2010.

Enligt DN har det under lång tid i Västra Götaland varit standard att ett tjugotal nyanställda poliser jobbar med att svara i telefon. Man hänvisar till det ekonomiska läget och att man därför använt poliser på civila uppgifter, exempelvis receptionen. Att sätta nybakade och hungriga poliser bakom skrivbordet kan inte ses som annat än ett enormt resursslöseri!

Trots ökade anslag och fler anställda poliser visar exempelvis Stockholmspolisens bemanningsplan att antalet polispatruller som minst ska vara i tjänst inte har förändrats sedan 2006.

Detta rimmar givetvis mycket illa med regeringens pressmeddelande den 16 oktober 2006 om att ”polisens brottsförebyggande arbete ska stärkas genom bland annat ökad synlighet och tillgänglighet”.

Samtidigt visar DN:s granskning att polisen inte löser en större andel brott trots satsningen på nya poliser. Likaså har polisen under första halvåret i år tvingats strunta i 6 427 larm där man ansåg att man borde ha ryckt ut men inte hade tillräckligt med personal.

Till DN uttalar sig justitieminister Beatrice Ask, M, genom en skriftlig kommentar. I ett politiskt standarduttalande skriver hon att regeringen noga följer polisens arbete för att säkerställa att de tilldelade resurserna används ändamålsenligt. Uttalandet lämnar dock mycket i övrigt att önska.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till justitieministern:

1. Vilka exakta åtgärder vidtar justitieministern för att de ökade anslagen används på ändamålsenligt sätt och att löftet om polisens ökade synlighet och tillgänglighet efterlevs?

2. Är det justitieministerns avsikt att poliser ska användas för att lösa civila uppgifter, som receptionsbemanning, telefoni, sekreteraruppgifter med mera, och anser justitieministern att detta är ändamålsenligt?

3. Kommer justitieministern att verka för att fler civilanställda rekryteras till polisen och att polisutbildade i stället används till det som de är utbildade för?