den 11 november

Interpellation

2011/12:117 Redovisning av utsläpp av växthusgaser

av Åsa Romson (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

I dag beräknas Sveriges utsläpp av växthusgaser enbart utifrån de utsläpp som sker inom våra gränser. Enligt officiell statistik från Naturvårdsverket har Sverige minskat sina utsläpp med ca 12 procent från år 1990 till år 2008. Denna metod att mäta utsläppen av växthusgaser följer de regler som de länder som undertecknat FN:s klimatkonvention har åtagit sig att följa.

Men den officiella statistiken ger långt ifrån en rättvisande bild av svenskarnas utsläpp, då en stor del av utsläppen lämnas utanför beräkningarna. Granskar man utsläppen mer noggrant framkommer att vi inte alls har lyckats bryta sambandet mellan tillväxt och utsläpp och därmed inte heller är det föredöme statsråden försökt påskina. De utsläpp som lämnas utanför beräkningarna och ger den missvisande bilden är utsläppen från all utrikes sjöfart och flygtrafik, samt utsläppen som uppstår i samband med produktion av varor som vi importerar till Sverige. För att ge en rättvis bild ska då naturligtvis också utsläppen från de varor vi exporterar från Sverige räknas bort, men även efter att det är gjort blir Sveriges totala utsläpp betydligt högre än vad den officiella statistiken visar.

Många studier har på senare år visat att de utsläpp som orsakas av svenskarna totalt, inklusive resor och importerade varor, har ökat kraftigt. I en rapport från Nordiska rådet anses de till exempel nästan ha fördubblats de senaste 20 åren.

Den som ignorerar de ökande utsläppen från vår konsumtion av importerade varor och tjänster får bara en begränsad del av helhetsbilden gällande vad Sverige och vår befolkning orsakar för utsläpp. I en alltmer globaliserad värld och globaliserad ekonomi är det inte ansvarsfullt att bara se vilka utsläpp man orsakar inom sina egna nationsgränser.

Självfallet ska Sverige fortsätta att föra statistik över utsläpp baserade på den inhemska produktionen, den ger mycket värdefull information och kan följas bakåt i tiden. Men en ansvarsfull politik kräver även att vi redovisar klimatpåverkan som vi orsakar sett från ett konsumtionsperspektiv. Endast då ges en rättvisande uppfattning av vårt ansvar, som viktig för diskussion gentemot andra länder, och endast då kan vi utforma politiska beslut som bidrar till att leda utvecklingen åt rätt håll.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern vad hon avser att göra för att ta fram ett nytt och mer rättvisande mått över svenskarnas utsläpp av växthusgaser och införa det i den svenska klimatpolitiken.