Motion till riksdagen
2011/12:Ub513
av Emma Henriksson (KD)

Fritidshem


KD596

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över fritidsverksamheten utifrån de förbättringsbehov som anges i motionen.

Motivering

Enligt de senaste uppgifterna från Skolverket var det 2010 i genomsnitt cirka 38 barn i varje fritidsgrupp. Det är en mycket kraftig ökning från början av 90-talet då det var ungefär 18 barn per avdelning. Samtidigt som barngrupperna har ökat har även personaltätheten minskat. Dessutom har det totala antalet fritidshem minskat med cirka 400 stycken mellan åren 2004 och 2010 trots en markant ökning av barn i verksamheten, från 326 000 inskrivna barn 2004 till 380 000 inskrivna barn 2010. Många föräldrar är idag oroliga för att deras barn är i för stora grupper och inte får den tillsyn och uppmärksamhet som krävs för barnets trygghet, utveckling och välbefinnande.

Kommunerna är enligt den nya skollagen skyldiga att erbjuda skolbarnsomsorg för skolbarn till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år. Den bedrivs i form av fritidshem och pedagogisk omsorg; för barn mellan 10 och 12 år ingår även fritidsverksamhet.

En kartläggning som Skolverket gjorde under 2009 visade att öppen fritidsverksamhet endast finns i var fjärde kommun, och i hälften av dessa endast i vissa delar av kommunerna. Av landets 290 kommuner är det endast 37 som har inventerat behovet av fritidsverksamhet. Dessutom visar en granskning som Skolinspektionen gav ut år 2010, ”Kvalitet i fritidshem”, att utvecklingspotentialen och kvaliteten kan ökas avsevärt.

Tyvärr visar studien även att i de fall kommunerna faktiskt erbjuder fritidsverksamhet är det få som utvärderar verksamheten. Ofta anges som skäl till att kommunerna inte har fritidsverksamhet att behovet saknas, trots att det bara är lite drygt var tionde kommun som inventerat behovet.

Utifrån de kunskaper som finns om vikten av goda relationer med vuxna och förebyggande insatser vore det rimligt med en högre prioritering av fritidsverksamheten, så att den finns tillgänglig även efter årskurs 3 och att den har personaltäthet och storleken på grupp som skapar den trygga miljö som barnen behöver efter skoldagens slut.

Utvecklingen fortsätter att gå åt fel håll, och därför bör regeringen skyndsamt se över kvaliteten inom fritidsverksamheten.

Stockholm den 4 oktober 2011

Emma Henriksson (KD)