Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sfi-utbildning ska ges under samma förutsättningar som gäller för övriga studenter över 20 år.
Det har under flera års tid funnits kritik mot sfi-undervisningen och att det saknas ekonomiska incitament att klara av studierna. Den borgerliga regeringen införde en sfi-bonus för att de som studerar på sfi snabbt skulle klara av utbildningen och få ett godkänt betyg. Beroende på vilken kurs den studerande har slutfört kan hon eller han beviljas 6 000, 8 000 eller 12 000 kronor. Bonusen har väldigt begränsad effekt och mindre än en femtedel av regeringens pengar har betalats ut. Det visar siffror som SVT tog fram den 28 augusti 2011.
Jag anser dock att själva språkutbildningens betydelse för integrationen och möjligheten att anpassa sig till samhällets normer och att komma ut i arbetslivet inte nog kan understrykas.
Sfi-undervisning ges till studerande över 20 år, vilket vanligtvis ger rätt till studiemedel. För den som studerar på sfi-utbildningar gäller dock andra villkor. Rätten till socialbidrag eller annan form av bidrag är knuten till att den som är nyanländ går på sina sfi-lektioner. Att det förekommer fusk med elever som medvetet inte klarar av sina studier för att fortsätta få utbetalt socialbidrag har uppmärksammats av bland annat Uppdrag granskning i avsnittet SFI–Sveriges farstu.
För att öka motivationen föreslår jag att sfi-utbildningen istället berättigar till studiemedel på samma sätt som andra vuxenstudier med en bidragsdel och en lånedel. Detta skulle öka studietakten och utkräva ett ansvar på samma sätt som för övriga studenter över 20 år.