Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett införande av ett valfrihetssystem inom grundskolans och gymnasieskolans studievägledning.
Vilken väg ska jag välja i livet? Frågan är svår för människor i alla åldrar, men kan vara särskilt svår för ungdomar. Under skolåren handlar det om att lägga en bra grund till det som man vill göra framåt i livet. Skolan har självklart en huvudroll i att visa vad som är möjligt och peka på vägarna dit. Ett led i denna vägvisning är studievägledarna. De spelar en viktig roll som rådgivare. Om inte samspelet fungerar eller förtroendet mellan elev och rådgivare saknas, då kan det få oförutsägbara konsekvenser.
Eleven är i dag hänvisad till den vägledare som skolan har anställt. Det saknas alternativ om samarbetet och rådgivningen av någon anledning inte fungerar. Likaså bryts samarbetet då eleven börjar på gymnasiet, där andra studievägledare är ansvariga för rådgivningen.
Att kunna få råd av samma person under en viktig del av livet kan vara avgörande för livsvalen. Ett sätt att öka kontinuiteten skulle vara att införa ett system med rådgivningscheckar så att eleven kan välja till vilken studievägledare den vill gå. Det skulle skapa förutsättningar för mer långvariga kontakter samtidigt som det skulle ge möjligheter till ny företagsamhet, vilket Sverige så väl behöver.