Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elevers rätt att överklaga slutbetyg i grundskolan och kursbetyg på gymnasiet.
Betygsprövningsutredningen föreslog att elever ska få rätt att överklaga de viktiga slutbetygen i grundskolan och kursbetygen på gymnasiet. Det var ett logiskt besked. Att elever får möjlighet att ompröva betyg skapar ökad rättvisa och är en viktig rättssäkerhetsfråga.
De allra flesta lärare sätter idag korrekta betyg, men det måste finnas en möjlighet att få sin sak prövad. Idag kan elever inte få betygen omprövade om de varit missnöjda med lärarens bedömning. Betygsättning är en myndighetsutövning som har stor betydelse för elevens framtid. Betygen påverkar elevens möjlighet till val av olika inriktningar på gymnasiet och utbildningar på högskolan. Betygsättning borde, precis som all annan myndighetsutövning, kunna omprövas.
Alliansregeringen har i den nya skollagen infört en skyldighet för läraren att ändra ett betyg om det är uppenbart oriktigt, om det kan ske snabbt och enkelt. Den elev som inte får sitt betyg ändrat av läraren borde också ha möjlighet att få betyget omprövat av rektorn. Om rektorn finner att betyget är oriktigt ska det kunna ändras. Rektorn ska vid beslutet ta stöd av meriterade och erfarna lärare. Rektorns ändring av betyget får dock inte innebära att betyget sänks. Omprövningen av betyget förutsätter att det finns en dokumentation av elevens kunskaper att utgå ifrån. Därför måste kraven på dokumentation förtydligas, vilket också kommer leda till ökad transparens i betygsättningen.
Detta är inte helt okomplicerat. Det finns en del problem med införandet av en omprövningsmöjlighet för betyg som måste tas på allvar. Det handlar bland annat om att det kan bli för stor fokusering på provresultat och kan skapa onödigt stor byråkrati. Men min bedömning är ändå att elevernas rättssäkerhet väger tyngre än de problem som kan uppkomma och jag är övertygad om att det går att lösa dessa problem.
Alliansregeringen genomför nu en mängd åtgärder som på olika sätt syftar till att höja kvaliteten i betygsättningen. Det handlar bland annat om tydligare kunskapskrav i kursplanerna och om krav på att enbart legitimerade lärare ska få sätta betyg. Jag ser införandet av omprövning av betyg som ytterligare ett steg i denna riktning. Det bör ges regeringen till känna.