Motion till riksdagen
2011/12:Ub421
av Yvonne Andersson (KD)

Fond för egenfinansiering


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en fond bör inrättas för att säkra finansieringen av egenavgiften i samband med forskningsprojekt inom EU.

Motivering

KIC Inno Energy är ett exempel på en ny samarbetsform för näringsliv, lärosäten och institut som har etablerats genom Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT). Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan har blivit utsedda att tillsammans med andra internationella lärosäten, företag och forskningsinstitut bilda en plattform för kunskap och innovation. Plattformen ska arbeta för att utveckla ett hållbart energisystem genom utveckling av nya, kommersiella produkter och tjänster inom hållbar energi. De parter som deltar i samarbetet ska bli delägare i ett så kallat Europabolag, KIC Inno Energy SE. I villkoren för samarbetet ingår att Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan ska köpa aktier i det nystartade bolaget och även bidra med pengar. Enligt förslaget ska regeringen, efter att ha fått ja från riksdagen, ge Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan rätt att köpa aktierna och skjuta till kapital i bolaget. Detta är en form.

Alliansen har satsat närmare 15 miljarder kronor på att öka forskningsresurserna de kommande åren. Regeringens satsning innebär att alliansen satsar mer resurser på fyra år än vad Socialdemokraterna gjorde på tolv år. Alliansregeringen har valt ut tre strategiska områden som får extra stora anslag. Dessa är medicin, teknik och klimat. Till grund för regeringens prioriteringar har tre kriterier varit vägledande. För det första ska forskningen kunna bidra till att finna lösningar på globala problem, som till exempel klimatförändringar och svåra sjukdomar, för det andra ska forskningen ske inom områden där Sverige redan nu har en framskjuten internationell position. Det tredje kriteriet är att svenska företag är engagerade i forskning på området, där statens insatser kan stärka näringslivets och landets utveckling.

Ökad kunskap är avgörande för att lösa de stora utmaningar vi har i framtiden som växthuseffekten, energiförsörjningen och risken för pandemier. Dessa utmaningar kan inte hanteras på ett framgångsrikt sätt utan ny kunskap. Därför är det viktigt att vi satsar på internationella samarbeten.

De flesta EU-projekt kräver en egenfinansiering som tyvärr alltför ofta saknas på det egna universitetet. Därför får vi inte heller tillräckligt mycket forskningspengar tillbaka till Sverige. Det vore önskvärt att en nationell fond skapades inom ramen för VR:s verksamhet där lovande forskningsprojekt kunde erhålla egeninsatsen för att få bli ett ERU-projekt.

Forskning och framtid är två ämnen som naturligen hör ihop. Utan forskning ingen framtid. Åtminstone inte sådan jag vill se den: framåtskridande och med ständigt nya rön som gör livet bättre, enklare och mer hälsosamt att leva.

Stockholm den 4 oktober 2011

Yvonne Andersson (KD)