Motion till riksdagen
2011/12:Ub417
av Annika Eclund (KD)

Skolans värdegrund


KD782

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolinspektionen ska granska hur skolor jobbar med värdegrundsarbetet utifrån de olika antimobbningsprogammen.

Motivering

Mobbningen ökar i skolan 2009 noterade Bris det högsta antalet kontakter om mobbning på fem år. Den nyligen släppta rapporten från Skolverket: Utvärdering av metoder mot mobbning, visar att inom en period av några månader har mellan 16 och 19 procent av eleverna utsatts för kränkningar. Sju till åtta procent av både pojkar och flickor är mobbade, trots lagstiftningen om skolornas skyldighet att förebygga mobbning, och trots miljontals kronor satsade på färdiga antimobbningsprogram.

Alltsedan lagen skärptes 2006, har antimobbningsprogrammen som säljs till skolorna ökat i användning. Nästan tre av fyra grundskollärare använder sig av dessa program visar en undersökning av Skop på uppdrag av Lärarnas tidning. Skolverkets utvärdering av program som används mot mobbning har visat att alla program innehåller insatser som kan vara effektiva. Men det har också upptäckts insatser inom dessa program som är ineffektiva och som kan leda till att elever kränks. I vissa fall har mobbningen till och med ökat. Det har skrivits mycket kring dessa program och programmen har ifrågasatts. Jag vill lyfta fram det långsiktiga perspektivet av att lyfta fram värdegrundsarbetet som något centralt och själva egenvärdet i att lyckas med att skapa en god skolmiljö.

Eleverna i skolan har svårare att ta till sig kunskaper från något ämne utan att utgå från grundläggande värderingar. För mig är det på inget sätt förvånande att läsa Skolverkets sammanfattning i rapporten: de skolor som framgångsrikt har lyckats att förebygga mobbning är skolor som använder sig av insatskombinationer i relation till skolans egna förutsättningar och erfarenheter. Störst effekt har insatser som beskrivs som ”hela-skolan-ansats”, vilket innebär att alla elever är delaktiga och att arbetssättet är förankrat i hela personalgruppen.

Vi måste jobba mer med värdegrundsarbetet. Mobbning i skolan är ett samhällsproblem och en katastrof för den drabbade. Den som kränks och blir mobbad kan få bestående problem genom hela livet. För en bättre skola med trygga elever och goda skolresultat behövs uppfattningar som utgår från alla människors unika och okränkbara värde. Därför anser jag att Skolinspektionen ska granska hur skolor jobbar med värdegrundsarbetet utifrån de olika antimobbningsprogram som idag finns.

Stockholm den 5 oktober 2011

Annika Eclund (KD)