Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett slopat fribelopp.
Sverige behöver fler som arbetar, inte färre. För att vi ska klara den alltmer hårdnande internationella konkurrensen behöver vi ett väl fungerande studiestödssystem som ger studenter möjligheter, inte avskärmar dem. En av de första frågor man får som arbetssökande är vilken arbetslivserfarenhet man har. Har man inte haft möjligheten att skaffa sig någon är det stor risk att man redan där blir bortplockad ur processen.
Att som student under sin studietid kunna arbeta vid sidan av sina studier är av stor betydelse inte bara för att man på så sätt har möjlighet att finansiera sina studier på ett annat sätt än att ta lån, utan även för att skaffa sig en ovärderlig arbetslivserfarenhet.
Regeringen har under den gånga mandatperioden gjort värdefulla insatser på detta område. I budgeten för 2011 höjdes studiemedlets totalbelopp med 489 kronor per studiemånad. Regeringen har även höjt det så kallade fribeloppet till ca 136 400 kronor per kalenderår.
Fribeloppet är den maximala inkomst som en student får ha per kalenderhalvår utan att studiemedlen eller rekryteringsbidraget minskas. För att studenterna ska uppnå största möjliga frihet och själva kunna påverka sin ekonomi och koppling till arbetslivet bör fribeloppet slopas. Det bör vara fritt för studenter att komplettera bidragsdelen med eget arbete utan att bidragsdelen påverkas. Det gynnar såväl arbetslinjen som arbetslivserfarenheten hos våra studenter, vilket är en vinst för både samhället och den enskilde. På sikt bör därför fribeloppet slopas helt.