Motion till riksdagen
2011/12:Ub398
av Sara Karlsson (S)

Utbildning och krisen på arbetsmarknaden


S19186

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av utbildning för medborgarna och dagens och morgondagens arbetsliv.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om validering.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett ungdomslyft.

Motivering

Utbildning är grunden till hela vår svenska arbetsmarknad. Vi genomgår en förändring av arbetsmarknaden där tjänster får en allt större betydelse och större krav ställs på arbetstagarnas kompetens. Det är inte utan våndor och svårigheter som arbetsmarknaden och politiken ställer om till det samhälle vi har idag och som vi kommer att ha i framtiden.

Det är många grupper i samhället som idag inte tar sig in på arbetsmarknaden och får ett vanligt arbete. Vi har därför, för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden, skapat flera åtgärder. Dessa åtgärder måste vi dock se som just tillfälliga. Vi kan inte låta människor passiviseras i åtgärder likt fas 3 utan att komma vidare i sin vardag och sina yrkesambitioner.

Förutom att lång arbetslöshet kan bli en tragedi för den enskilde är det ett stort slöseri för samhället. Ett samhälle med en otrygg arbetsmarknad försvårar för unga människor att få ett jobb, att skaffa en egen bostad och att gå vidare i vuxenlivet.

För att skapa en tryggare arbetsmarknad måste vi lita på att arbetsmarknadens parter sköter frågan om lönebildningen och om anställningsförmåner. Det som samhället ska intressera sig för är att se till att det finns lagar och förordningar som på ett bra sätt samverkar med parterna när det gäller arbetslivet. De diskussioner som förs idag, att sänka lönerna för de unga som kommer ut från sina utbildningar är inte något som politiken ska ägna sig åt.

Utbildning och kompetenshöjning är två grenar av utvecklingen för den enskilde i arbetslivet. Validering av redan befintliga kunskaper kan, exempelvis för den som jobbat länge utan teoretiska kunskaper eller för den som invandrar till vårt land, vara nyckeln till ett bra arbetsliv för den enskilde och för att samhället ska ta tillvara den kompetens som finns hos invånarna.

Regeringens ambitioner inom utbildningens område är inte höga, och möjligheterna för människor att genom studier öka sina möjligheter till ett arbete försvåras ytterligare. I tider när man talar om kriser av ekonomisk art är det ytterst angeläget att man investerar i kunskap. Det gäller såväl den enskilde medborgaren som samhället i stort.

Trots att regeringen väljer att lägga pengar på fler utbildningsplatser inom yrkesvux och yrkeshögskolan minskar antalet platser totalt jämfört med år 2011. Att minska antalet högskoleplatser som nu sker är oförnuftigt, inte minst med tanke på att det är stora kullar unga i vårt land som därmed får svårare att komma in på högskolan.

Vi behöver ett ungdomslyft för Sveriges unga medborgare. En av de vanligaste orsakerna till att unga inte får arbeten är att de inte gått färdigt gymnasieskolan, eller kanske inte ens har slutbetyg från grundskolan. Där måste vi sätta in stora resurser för att ge möjligheter till utbildning så att ungdomarna kan slutföra gymnasieskolan och, vid behov och önskemål, även komma vidare i yrkesutbildningar av såväl praktisk som teoretisk art.

Dagens samhälle skapar morgondagens vuxna. Det är därför absolut nödvändigt att vi ser till att det finns möjligheter, inte återvändsgränder, för unga människor, invandrade medborgare och andra som behöver en ny chans för att kunna hävda sig på vår svenska arbetsmarknad idag och i framtiden. Det är klokt investerade skattemedel för framtiden. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett utbildningspaket för att möta detta behov.

Stockholm den 29 september 2011

Sara Karlsson (S)