Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över antalet platser på läkarutbildningen.
Sverige har idag har ett underskott på läkare. Det har lett till många vakanta läkartjänster i primärvården, särskilt i glesbygden och i norra Sverige. Det har i sin tur medfört långa väntetider för patienter, svårigheter för arbetsgivare att ställa krav på läkare samt ett kostnadsdrivande stafettläkarsystem där läkare utnyttjar bristsituationen, med sämre kontinuitet och vård för patienterna som följd.
En del av detta har lösts genom att läkarutbildade från andra länder har valt att flytta till vårt land, vilket är positivt. Å andra sidan leder det tyvärr till att andra länder blir av med sina läkare.
Läkarlinjen är en av de mest populära utbildningarna i landet, och studenter med toppbetyg sållas bort genom lottning. Det behövs fler läkare och genom att se över möjligheterna att öka antalet platser på läkarutbildningen får vi möjlighet att utbilda fler läkare och dessutom ge fler som vill utbilda sig till läkare möjlighet att få utöva sitt drömyrke. En kvalitativ vård måste kunna erbjudas patienter oavsett var i landet de bor. Läkarbristen omöjliggör en sådan princip idag.
Med detta som bakgrund vore det bästa för sjukvården och patienterna i Sverige om antalet platser på läkarutbildningen utökas. Möjligheterna att styra specialistutbildningen till de geografiska områden där bristerna är som störst bör också övervägas vid en sådan utbyggnad.