Motion till riksdagen
2011/12:Ub376
av Åsa Lindestam m.fl. (S)

Den ökande analfabetismen i Sverige


S19090

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att nå de kvinnor som i dag inte nås för sfi-undervisning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge alla studerande den tid inom sfi som krävs för att de ska lära sig svenska tillräckligt bra för att kunna få ett arbete, mot bakgrund av deras utbildningsbakgrund.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av könsuppdelad statistik vad gäller utbildningsbakgrund.

Motivering

Kvinnor som kommer till Sverige, framför allt de som kommer från Asien och Afrika, har ofta en mycket bristfällig skolgång bakom sig. De får, av olika anledningar, minst sfi-undervisning och de har svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Bland dessa kvinnor ökar analfabetismen. Deras möjligheter att stötta och hjälpa sina barn i skolan blir därmed också mycket begränsade. Deras möjligheter att integreras, få ett jobb och ett socialt liv utanför familj och släkt förblir obefintliga.

Statistiska centralbyrån visar i rapporten ”Integration – en beskrivning av läget i Sverige 2008” hur stora skillnaderna är mellan olika grupper i Sverige. I rapporten kan man läsa om utbildningsbakgrund för kvinnor och män vid 30 års ålder som bott i Sverige mindre än 5 år under åren 2002–2006. 23 % av kvinnorna från Asien och 21 % av kvinnorna från Afrika hade enbart förgymnasial utbildning. Dessutom visas att hos 21 % av kvinnorna från Asien var utbildningsbakgrunden okänd. Motsvarande siffra för kvinnorna från Afrika var 31 %. Sfi-statistiken från Skolverket visar att det år 2009 fanns 52 331 kvinnor i sfi, varav nästan 15 % hade en skolbakgrund kortare än 3 år. Den siffran har med säkerhet stigit sedan dess.

Den största gruppen av nyanlända som inte finns i sfi är kvinnor – vilket innebär att antalet med nästan ingen skolgång bakom sig är mycket högre.

Det är mycket svårt att få en ordentlig bild av hur förhållandena egentligen ser ut, eftersom uppgifter och statistik när det gäller utbildningsbakgrund dels inte är könsuppdelad, dels inte använder samma begrepp.

Om vi i Sverige menar det vi säger om integration och lika möjligheter, om att den etniska mångfalden är berikande och en tillgång för oss alla – både för oss som enskilda människor och som land – då är det dags att agera!

Stockholm den 3 oktober 2011

Åsa Lindestam (S)

Carina Hägg (S)

Carina Ohlsson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Hillevi Larsson (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)