Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra kommunala verksamheters och elevhälsans arbete med suicidprevention.
Årligen begår cirka 1 100 människor i Sverige självmord. Det är ungefär tre självmord om dagen. Att så många människor väljer att begå självmord är ett misslyckande för samhället, men sett över en längre tid har självmorden för både kvinnor och män minskat. Minskningen har skett i alla åldrar utom för unga (15–24 år) där antalet självmord legat på en konstant nivå. De senaste åren har en tendens observerats att självmorden ökar bland unga kvinnor.
Även bland barn under 18 år är antalet självmord högt. För de 100 barn under 18 år som varje år omkommer till följd av skador står självmord för en tredjedel av dödsfallen. Det handlar om ungefär lika många pojkar som flickor. Flickorna är däremot i majoritet av de barn som vårdades på sjukhus till följd av avsiktligt självdestruktiva handlingar (77 % av 1 300 barn). En nyligen publicerad studie visar att risken för självmord är större ju oftare personen dömts för ett brott. Högst var självmordsrisken bland ungdomar som dömts fem gånger eller fler.
Ungdomsåren är för de flesta en omtumlande och intensiv utvecklingstid, präglad av sökande där kriser är vanliga. Kraven och förväntningarna på utseende, utbildning och karriär kan som ung kännas ouppnåeliga. De flesta ungdomar tar sig emellertid igenom denna händelserika tid utan större problem. Men några upplever så stor hjälplöshet och hopplöshet att de väljer att begå självmord.
Att en ung människa väljer att ta sitt liv är djupt tragiskt och medför ett stort lidande för familjen, vänner och nära bekanta. Unga människor har kontinuerligt kontakt med skolan, fritidsverksamheter och andra aktörer inom kommunen. Det är därför viktigt att personal inom den kommunala verksamheten och skolan har kunskaper om hur man upptäcker och bemöter ungdomar som har självmordstankar.
Regeringen har höjt ambitionerna för elevhälsan, vilket förhoppningsvis kommer att öka möjligheterna för unga att få hjälp när de mår dåligt. Men fortfarande saknar många inom skolans värld kunskap om och kompetens för hur man bemöter unga personer med självmordstankar. Det behövs därför en särskild satsning på att öka denna kompetens så att personal inom kommunal verksamhet eller inom elevhälsan har en bra grund att stå på för att kunna arbeta med suicidprevention. Detta bör ges regeringen till känna.