Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra skollagens formulering av värdegrunden.
I den nya skollagen valde regeringen att överföra den så kallade värdegrundsdelen i den gamla läroplanen oförändrad till den nya läroplanen. Det stämmer att den gamla värdegrunden är välformulerad, men med vissa undantag.
För att anpassa värdegrunden till ett modernt sekulärt samhälle som Sverige borde följande mening i värdegrunden ändras:
I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.
Formuleringen ”av kristen tradition och västerländsk humanism” är olycklig. Att särskilt lyfta fram en religion är olyckligt när vi lever i ett samhälle där människor bekänner sig till många olika religioner, eller ingen religion alls. Formuleringen antyder också att ”rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande” skulle vara specifikt kristna värden, vilket naturligtvis inte är fallet. Tvärtom är detta centrala begrepp inom alla världsreligioner. Sedan läroplanen skrevs har dessutom Svenska kyrkan skilts från staten, och Sverige har inte längre en statsreligion.
Även skrivningen om västerländsk humanism bör strykas eftersom den kan uppfattas som etnocentrisk och som en motsats till skrivningarna om vikten av ett internationellt perspektiv ”för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och skapa internationell solidaritet”.
Det vore bättre att läroplanen formulerar vilka värden det faktiskt är som skolan ska grundas på, till exempel jämställdhet och alla människors lika värde, än luddiga hänvisningar till breda traditioner som kristendom eller västerländsk humanism.
Jag anser därför att formuleringen om kristen tradition och västerländsk humanism bör strykas, men att skrivningen om att individen ska fostras till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande bör kvarstå. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.