Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga förbättrade möjligheter till praktisk arbetslivsorientering för svenska högstadieelever.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga breddade möjligheter till arbetsplatsförlagd utbildning för gymnasiets teoretiska program.
I en tid då en tidig arbetslivskoppling blir allt viktigare så väljer fler och fler skolor, både högstadier och gymnasier, att dra ner på möjligheterna till praktik för svenska skolelever.
Den praktiska arbetslivsorienteringen (prao) på högstadiet är för många elever första kontakten med arbetslivet. Praon ger också eleven möjlighet att prova olika yrken och inriktningar inför valet av gymnasieprogram. Många kommuner, och andra huvudmän för skolor, har signalerat att det är svårt att hitta praoplatser och har till följd av detta minskat möjligheterna till prao. Samtidigt menar organisationer som Svenskt Näringsliv att många företag ser positivt på möjligheterna att ta emot praoelever och ge dem en första introduktion till arbetslivet. Regeringen bör därför göra en översyn av möjligheterna att ytterligare stötta svenska skolor i arbetet med att ta fram praoplatser.
Genom den arbetsförlagda utbildningen på gymnasiet får eleverna en aktiv möjlighet att fördjupa sig inom de kurser som de har valt. Praktiken på gymnasiet är dock inte bara viktig för elever som går på yrkesförberedande program utan har också ett stort värde för de elever som går teoretiska program. Framförallt i förberedelserna inför val av högskoleutbildning kan det vara ovärderligt att få möjlighet att uppleva arbetsmiljön inom de yrken som ett eventuellt utbildningsval leder till.
En tidig förståelse för vilka krav som ställs på arbetsmarknaden och av arbetsgivare ökar sannolikheten för att fler unga ska förbereda sig bättre inför inträdet på arbetsmarknaden. Goda möjligheter till arbetsförlagd praktisk är således extra viktigt i ett land som Sverige med den höga ungdomsarbetslöshet som för tillfället råder.