Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda införande en obligatorisk social viktning av skolpengen.
I Skolverkets stora forskningssammanställning kring frågan om varför svenska skolor har sackat efter i internationella kunskapsmätningar framställs social viktning som en av fem avgörande faktorer.
Med social viktning avses här att den individuella skolpengen som följer varje elev viktas utifrån om eleven kommer från ett bostadsområde med positiva eller negativa sociala faktorer. Som negativa faktorer avses här till exempel hög arbetslöshet, hög andel socialbidragstagare och låg utbildningsnivå. Skolverket lyfter särskilt fram att för att komma till rätta med den minskande likvärdigheten inom svensk skola avseende hela landet är det av stor betydelse att tillföra skolor i så kallat utsatta områden med negativ social belastning ökade resurser.
I en undersökning från RUT, riksdagens utredningstjänst, visar det sig att så gott som alla landets kommuner använder ett elevpengssystem, men endast cirka 30 procent viktar denna elevpeng med en social faktor inom grundskolan.
Med tanke på att skoldebatten i mycket handlar om bristande nationell likvärdighet i skolresultat och att Skolverket speciellt pekade ut den sociala tilläggsfaktorn i skolpengen som en mycket viktig faktor som borde öka i syfte att komma till rätta med den bristande likvärdigheten, måste det anses som mycket anmärkningsvärt att endast 1/3 av landets kommuner använder sig av en social viktning av skolpengen. Detta trots att debatten i frågan har varit stor på den nationella arenan och knappast någon inom skolvärlden kan ha undgått frågeställningen.
Frågan är mycket angelägen, och även om riksdag och regering i normala fall borde använda sig av stor återhållsamhet ifråga om att blanda sig i kommunala fördelningsfrågor på detaljnivå så måste denna fråga anses vara av så stor betydelse att det måste anses att det behövs en nationell reglering om att kommunerna måste införa en social viktning av sina skolpengar. Detta i syfte att säkerställa att elever med sämre förutsättningar får mer likvärdiga förutsättningar att nå skolans mål.
Vi föreslår därför att riksdagen till regeringen uttalar som sin mening att regeringen bör låta utreda möjligheten att lagstifta om en obligatorisk viktning av skolpengen med en social faktor i alla landets kommuner.