Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka skolans styrdokument så att elever under sin skoltid ska få en utbildning i barnkonventionen.
Barn har rätt till makt och inflytande utifrån sin ålder och mognad. Men för att kunna ställa krav och stå upp för sina rättigheter måste man i grunden känna till dem. Allt för många undersökningar från barnrättsorganisationer såsom Unga Örnar och Rädda Barnen visar att barns kunskaper om sina rättigheter och ens vetskapen om att det finns en barnkonvention är skrämmande låg.
Sveriges regering har ett ansvar för att kännedom och kunskap om konventionen sprids till olika målgrupper. Det anges i artikel 42 i barnkonventionen och gäller t ex föräldrar, politiker och olika yrkesgrupper som arbetar med barn. Inte minst gäller det barnen själva som alltså, enligt barnkonventionen, har rätt att känna till sina egna rättigheter. Detta är en stor brist bland dagens barn.
Under de första tio åren med barnkonventionen fanns pengar för olika frivilligorganisationer för att sprida kunskap om barnkonventionen till landets skolelever. Skolmaterial togs fram och en rad olika insatser bidrog till att 90-talets barn fick en ökad kunskap om sina rättigheter.
Barnombudsmannen har pekat på problemet. Barnrättskommittén har i den svenska granskningen lyft fram kritik mot den låga kunskapsnivån bland barn och ungdomar om barnkonventionens innehåll. Likaså framkom kritik mot att kunskapen om barns rättigheter bland lärarna var låg. Detta är en verklighet som måste brytas. Barn har rätt till kunskaper om sina rättigheter!
Stärkta skrivningar i skolans styrdokument bör göras så att elever under sin skoltid blir utbildade i barnkonventionen. Att veta sina rättigheter och lära sig mer om dem bör vara en grund som varje barn ska få ta del av.