Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell strategi för sjuksköterskors specialistutbildning.
Behovet av kvalificerad vård ökar i hela Sverige. I dag saknas en nationell handlingsplan för hur fortsatt tillgång till specialistsjuksköterskor ska säkerställas. I vissa landsting utgår ersättning till sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig inom det efterfrågade området men i de flesta fall får de som vill specialisera sig själva finansiera sin vidareutbildning. Efter avslutade studier finns inga garantier om anställning inom det området man har utbildat sig inom. Situationen går att jämföra med läkarnas, där lön utbetalas under hela specialistutbildningen. För sjuksköterskor är det de olika landstingen, eller i vissa fall det enskilda sjukhuset, som avgör vilka specialistutbildningar som ska prioriteras och vem av personalen som ska erhålla ersättning under studietiden.
Detta system är inte långsiktigt hållbart. Betydande risker för suboptimering på riksnivå uppstår när enskilda regioner, kommuner eller individers intresse styr tillgången på specialistsjuksköterskor. Möjligheterna till utveckling inom yrket är också sämre med dagens system.
En nationell strategi och en gemensam hantering av utbildningsfrågan skulle vara gynnsamt för såväl våra landsting som den enskilda sjukvårdspersonalen. Behovet av sjukvårdspersonal tillgodoses på ett långsiktigt hållbart sätt och en tydlig strategi för specialistutbildningar erbjuder den enskilda vårdpersonalen, som ofta är en kvinna, en möjlighet att göra karriär inom vården.