Motion till riksdagen
2011/12:Ub311
av Ellen Juntti (M)

Obligatorisk utbildning i brott mot barn i lärar- och socionomutbildningar


M0530

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att införa utbildning i brott mot barn som en obligatorisk del i lärar- och socionomutbildningarna.

Motivering

Polisanmälningarna om misshandel mot barn har mer än fördubblats under 2000-talet och ökningen fortsätter. År 2010 gjordes 11 530 polisanmälningar gällande misshandel av barn under 15 år. Till detta tillkommer sexualbrott, olaga hot m.m. Ändå tros mörkertalet vara mycket stort.

När ett barn blivit utsatt för våld är det ofta så att barnet berättar detta för en person som han eller hon har förtroende för. Många gånger är denna person barnets dagisfröken eller lärare. Socionomer i sin tur kommer ofta i kontakt med dessa barn vid t.ex. socialtjänstens utredningar om barnets hemförhållanden eller i sin roll som kurator på skolan.

Osäkerheten är i dag stor hos många av de yrkesgrupper som ska möta barnet när det finns misstanke om att barnet blivit utsatt för brott. Det är inte sällan som personal faktiskt agerar fel, och det kan få till följd att en kommande polisutredning förstörs.

Personalen bör också få utbildning i hur man uppmuntrar barnet att fortsätta berätta om svåra saker och inte agerar på sådant sätt att barnet tystnar. Om personalen agerar fel kan detta i förlängningen få mycket allvarliga konsekvenser för barnet.

Därför är det oerhört viktigt att de som i sitt yrke arbetar med barn har tillräckligt med utbildning när det gäller hur man på ett korrekt sätt ska agera i en sådan här situation.

Vikten av hur man ska agera och hantera olika situationer när det gäller brott mot barn bör ingå som en obligatorisk del i lärar- och socionomutbildningar.

Stockholm den 28 september 2011

Ellen Juntti (M)