Motion till riksdagen
2011/12:Ub309
av Penilla Gunther (KD)

Uppmärksammande av särbegåvade barn


KD750

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att uppmärksamma särbegåvade barn.

Motivering

Vad kännetecknar egentligen barn som är särbegåvade? Vad kan vi vuxna göra för att få dessa barn att växa och utvecklas? I dagens förskola och skola är det ofta svårt att tillgodose dessa barns behov – trots att de är nog så viktiga. För barn som har det svårt och som behöver extra hjälp för att nå upp till målen fungerar regelverk och system om inte tillfyllest, så ofta ganska bra.

Men de barn som visar att de har kunskap och talang utöver det vanliga ges sällan någon extra uppmärksamhet. I bästa fall får de själva öva med matteboken för nästa årskurs och läsa mer avancerade böcker. Detta trots att alla barn i Sverige ska omfattas av en skolplan och deras individuella behov ska beaktas. För även om dessa barn är exceptionellt begåvade inom t ex idrott, musik, matematik, konst eller det skrivna språket behöver även de få handledning. Det gäller förstås skolan och föräldrar i första hand, men också genom andra människor i deras närhet.

Problemet med skolan är att lärarna inte alltid uppmärksammar och stimulerar elever som är långt framme. Dessa elever blir understimulerade och uttråkade och mister sitt intresse för skolan. Forskning visar också att frånvaron av uppmuntran speciellt i ett ofta oförstående skolsystem inte bara leder till att dessa barn stannar i utvecklingen och blir ”medelmåttor” utan ofta får betydligt allvarligare konsekvenser:

Givetvis gäller inte detta alla särbegåvade barn, men det visar tydligt vad tristess och brist på social acceptans kan leda till.

Organisationen Mensa, som är till för personer med högre IQ än genomsnittet, har tagit till sin uppgift att utbilda personal i skola och förskola om detta problem, men fler lärare och andra som arbetar inom skolan bör få kunskap om de särbegåvade barnens behov. Att lägga in det i lärarutbildningen och även i fortbildningen är ett steg på vägen till högre kunskap.

Stockholm den 4 oktober 2011

Penilla Gunther (KD)