Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konsumentkunskap och privatekonomi i skolan.
God ekonomisk hushållning är A och O för såväl länder, företag som privatpersoner. Men att hushålla med sina och andras resurser grundläggs i tidig ålder. Föräldrar har ett ansvar att lära sina barn ordning och reda i ekonomin för att ge dem en bra start i livet. Men även förskolan och skolan har ett stort ansvar. Mer och mer ansvar läggs i dag på den enskilde, pensionssystemet, eloperatör, mobiloperatör, försäkringar av olika slag och lån är några exempel. Det finns stora risker att man begår misstag med så många produkter på den finansiella marknaden. Därför är det viktigt att man försöker höja kunskapsnivån bland ungdomar och konsumenter generellt.
Aggressiv reklam om mobiltelefoner och ”billiga” lån strömmar över ungdomarna i Sverige idag. Att genomskåda reklamen och vad de verkliga kostnaderna blir med olika lån krävs det kunskap för. Att ifrågasätta och genomskåda reklam, att lära sig bokföring, att se vilka extra avgifter som försäkringsbolag, mobiloperatörer och banker tar kan vara avgörande för att klara sin egen ekonomi i vuxen ålder. Det gäller att förstå vad som händer med lån på olika banker eller utlåningsföretag om man inte kan betala i tid osv. För att slippa hamna i lyxfällor eller omöjliga lån med ockerränta som vuxen behöver barnen ha ämnet konsumentkunskap och privatekonomi i skolan. En lärdom som även dagens vuxna behöver.
Med mer konsumentkunskap och privatekonomi i skolan skulle kunskap kunna ges till alla ungdomar i Sverige. Det skulle ge fler kunniga, smarta och starka konsumenter i framtiden. Inom konsumentkunskapen ska sådant som ger vägledning för vad man som konsument verkligen vill köpa och stödja ges. Den kan ge värdefull vägledning på vägen till den livsstil man vill ha. Konsumentkunskap och privatekonomi i skolan ska givetvis innehålla hushållning av jordens resurser och bör innehålla både ekologi, etik, rättvis handel och miljöproblem.
Privatekonomi är en självklar del av konsumentkunskapen och kan ge stöd och kunskap som man behöver ha i sin hushållsekonomi. Sådant som sparande, lån, risker och konjunkturutveckling m.m. är givetvis viktiga delar som ska ingå i privatekonomiundervisningen. Eleven bör även lära sig om anställningsförhållanden på arbetsmarknaden, arbetsgivare, fackförbund och den svenska kollektivavtalsmodellen.