Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn vad gäller ett ökat antal platser i läkarutbildningen på grund av den kommande demografiska förändringen i Sverige.
Allt för ofta kan vi läsa om att läkarbristen leder till att man stänger ner vårdcentraler, förlänger vårdköer och fördyrar genom att stafettläkare kallas in. I ett modernt samhälle har människor rätt att ställa krav på god vård i rätt tid, vilket inte går att säkerställa om det råder läkarbrist. I takt med att allt fler blir allt äldre krävs också allt fler läkare. Pensionsavgångar samt nya medicinska kunskaper, teknologier och metoder kommer även att öka efterfrågan på vård.
Många landsting försöker lösa problemen genom att hyra in läkare och rekrytera från andra länder. Detta kan leda till mycket höga kostnader för vården och skapa problem med språkförbistring samt leda till en avsaknad av kontinuitet för patienterna. Enligt Socialstyrelsen kommer 4 000 läkare att saknas inom de närmsta 10–15 åren. Värst lär det bli i fråga om specialistläkare, där bristen förväntas bli störst.
På 90-talet minskade antalet platser på läkarutbildningen i Sverige, vilket märks idag. För att problemen inte ska eskalera i takt med att efterfrågan på sjukvård ökar är det önskvärt att antalet platser på läkarutbildningarna runt om i Sverige ökar snarast.