Motion till riksdagen
2011/12:Ub266
av Barbro Westerholm (FP)

Utredning om coachning och sorgeterapi


FP1073

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning om utbildning i coachning och sorgeterapi.

Motivering

Professionell coachning definieras som ett fortlöpande partnerskap som hjälper klienten att uppnå tillfredsställande resultat i sitt personliga och yrkesmässiga liv. Genom coachning fördjupar klienten sitt lärande, förbättrar sina prestationer och utvecklar sin livskvalitet.

På nätet erbjuds ett betydande antal kurser i coachning. Som exempel kan nämnas Framgångscoachen som erbjuder webbaserade kurser om individuell coachning, bättre självkänsla och ökat självförtroende, chefscoachning och coachutbildning. Humanova genomför en tvåårig yrkesutbildning efter vilken man kan bli diplomerad samtalscoach. Samtalscoachning innebär enligt informationen på nätet att man lär människan hålla målet i fokus även när omvärlden, eller inre stress och ångest, gör allt för att få henne ur kurs. I sitt arbete använder samtalscoachen sig på ett fördjupat sätt av det som i informationen kallas kognitiv psykosyntes.

För några år sedan gjordes en genomgång av psykoterapiutbildningarna i landet. Flera fick sin examinationsrätt indragen då det ansågs att de inte höll tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet och nivå. Någon sådan genomgång har inte gjorts när det gäller utbildningen i coachning och inte heller när det gäller utbildningar i sorgeterapi trots att deras verksamhet ligger nära psykoterapin. Efter bara några dagars utbildning kan man kalla sig för certifierad sorgeterapeut. Varken Socialstyrelsen eller Konsumentverket utövar någon tillsynsverksamhet över dessa utövare av coachning eller sorgeterapi, vilket innebär att det inte finns någon kvalitetskontroll alls.

Både vid coachning och vid sorgeterapi finns risk för att sårbara personer utsätts för en behandling som de kan ta skada av. Därför är det motiverat med en utredning om den utbildning som erbjuds och hur kunskaperna omsätts i praktiken. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2011

Barbro Westerholm (FP)