Motion till riksdagen
2011/12:Ub265
av Mats Gerdau (M)

Nationell elevenkät


M0338

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en nationell elevenkät för att utveckla och förbättra skolan utifrån ett elevperspektiv.

Motivering

År 2009 inrättades Nationell patientenkät inom svensk sjukvård, vilken är en mätning där patienterna fick möjlighet att berätta om och betygssätta sina erfarenheter kring bemötande, delaktighet, förtroende och information inom vården. Resultaten kan studeras både på landstingsnivå och på verksamhetsnivå, vilket innebär sjukhus eller vårdcentral.

Enkäten började användas utifrån uppfattningen att patienternas erfarenheter av och synpunkter på sjukvården är mycket viktiga för sjukvårdens utvecklings- och förbättringsarbete. Resultaten används för att utveckla och förbättra vården och ger ett underlag för jämförelser, ledning och styrning samt för att patienterna ska kunna göra ett medvetet och välinformerat vårdval.

Denna uppfattning borde gälla även inom utbildningsväsendet där elevers erfarenheter och synpunkter på sin skola och utbildning borde vara en central del av utvecklingsarbetet med den svenska skolan på såväl grund- som gymnasienivå.

Genom det fria skolvalet och skolpengssystemet är det idag möjligt för elever att själva välja skola. Denna typ av enkät skulle utgöra ett bra underlag för jämförelse vid elevernas val av skola och skulle förstärka valmöjligheten genom att förbättra informationen inför valet. En del kommuner och skolor arbetar redan med detta, men frågeställningarna är olika och ibland omfattas endast de kommunala skolorna medan friskolorna gör egna enkäter. En nationell elevenkät skulle ha fördelen att vara lika i hela landet och därmed underlätta jämförelser. Sedan ett tiotal år gör Skolverket en form av enkäter, Attityder till skolan, men där är det endast ett begränsat urval elever som deltar och resultaten går inte att bryta ned på skolnivå eller kommunnivå. Attityder till skolan utgör ändå en bra början som kan utvecklas till en modell där alla skolor ingår.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag att riksdagen bör tillkännage för regeringen att en nationell elevenkät bör införas för att utveckla grund- och gymnasieskolan utifrån ett elevperspektiv.

Stockholm den 3 oktober 2011

Mats Gerdau (M)