Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en ökad undervisning om medier i grundskolan och gymnasiet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att lärarutbildningen tar upp mediefrågor.
De senaste åren har vi haft en otrolig utveckling inom medier och it-sektorn, både i och utanför skolan. Hälften av alla 15-åringar var aktiva internetanvändare 1997/98. Tio år senare är, enligt Erik Wahlgren, ansvarig för Bolibompa på internet, hälften av alla 4-åringar aktiva internetanvändare. För dagens elever är det inte längre självklart att det första kunskapsverktyget är en penna och ett sudd som de möter i kunskapsutvecklingen i skolan, mer troligt är det en mus och ett tangentbord utanför skolans lokaler. Ungdomar möts idag av värderingar och kunskap genom reklamkampanjer från företag, svenska såväl som utländska, på t.ex. Youtube eller ett nytt socialt spel på sociala medier som Facebook. De utvecklar även sociala förmågor genom interaktiva spel som World of Warcraft, och skapande med hjälp av medier har blivit var människas verktyg genom datorn och internet.
Skolans uppdrag vad gäller medier bör därför vara att medvetandegöra barn och ungdomar i det mediala språket. I detta ingår att de måste få utrymme att producera, sålla och värdera, utvärdera och reflektera över medier och social mediers uttryck!
Tyvärr har regeringen valt att gå i andra riktningen. I 2011 års gymnasiereform (Gy 2011) minskar utrymmet för mediestudier. Medieprogrammet läggs ned och resterna kommer att fördelas mellan program som estet-, teknik- och samhällsprogram. Vidare försvinner det så kallade ”vidgade textbegreppet”, ett begrepp som likställer kommunikation genom t.ex. film och andra medier med böcker och det skrivna ordet. Begreppet har möjliggjort studier av kommunikation i andra medier än de rent litterära och handlat om att skapa, läsa och analysera det mediala innehållet – mellan allt från musikstycken till filmer. På alla yrkesinriktade program och lärlingsprogram kommer dessutom samhällskunskapen att halveras, vilket kommer att minska möjligheten till vettig utbildning om källkritik, medieskapande och analyserande av medier.
Att behandla det medielandskap som eleverna möter utanför skolan är nödvändigt utifrån den förändring som sker i världen kopplat till medier. Detta kan lösas genom att ge medier ett större utrymme i befintliga kursplaner i alla ämnen, i såväl grund- som gymnasieskolan. Vidare måste lärarutbildningen aktivt behandla medier och it på ett sätt som gör att den lärarstuderande blir förtrogen med skapande, analys, reflexion samt etiska, estetiska och sociala problem som kan uppstå på nätet.