Motion till riksdagen
2011/12:Ub243
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

It i utbildningssystemets alla delar


M0096

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om it i utbildningssystemets alla delar.

Motivering

Välutbildad arbetskraft är en grundförutsättning för att företag ska lockas till och stanna i Sverige. Digitala färdigheter bör genomsyra hela utbildningssystemet.

För att skoleleverna ska kunna förbereda sig för ett framgångsrikt yrkesliv krävs goda datorkunskaper. Men dessvärre halkar skolan efter i samhällets tekniska utveckling; datorerna i skolan är i fler fall både få och gamla. Det är av största vikt för landets unga och för konkurrenskraften att skolan utbildar framtidens arbetskraft väl. Både kunskap och pedagogik kan förbättras genom it i skolan. Datoranvändning och Internet behöver därför bli en integrerad del av skolans arbete – för både elever och lärare.

Ökad användning av it och internet i skolan kan öka elevernas kunskaper och kritiska tänkande. Det är viktigt inte minst för elever utan tillgång till dator hemma och för elever med svårigheter som kan få bättre hjälp genom inlärning via dator. Programvaror, andra moderna hjälpmedel och datorer bör utnyttjas mer för lärande och för att utveckla barns kunskap, t ex genom nya interaktiva sätt att lära ut. Den nya tekniken erbjuder möjligheter att ta hänsyn till flera olika sätt att lära sig än tidigare. Fler elever kan engageras och motiveras genom att exempelvis tillåtas att studera i sitt eget tempo, upprepa svåra delar i undervisningen, lyssna på ljudfiler, titta på filmer, utnyttja multimedielösningar och delta i interaktiva program. Tekniken kan spela en avgörande roll för att väcka studietrötta elevers intresse samt stimulera olika sätt att lära sig. Precis som eleverna lär sig att skriva, teckna och spela musikinstrument samt sy- och träslöjd bör de också få digitala färdigheter.

Studier från USA visar att med egna datorer i undervisningen för både lärare och elever så uppnår fler elever kunskapsmålen, motivationen för skolarbetet ökar, disciplinproblemen minskar och elever från studieovana hem gynnas särskilt. Dessutom menar lärarna att deras egna kunskaper utvecklas, att möjligheten att variera och individanpassa undervisningen ökar samt att utforskningen av nya ämnesområden förbättras.

Genom att lärarna kan visa hur it kan användas inom olika områden och på olika sätt kan pedagogiken utvecklas. Men långt ifrån alla lärare i grund- och gymnasieskolan har tillgång till egen teknisk utrustning. Om lärarna hänvisas till en gemensam dator och om datorutrustningen i klassrummet är undermålig drabbar det lärarnas attityder till att använda och förbättra undervisningen genom it. Lärarnas it-kompetens behöver förstärkas och uppdateras kontinuerligt. It i pedagogiken bör integreras i den nya lärarutbildningen, och redan utbildade lärare behöver tillgång till regelbunden kompetensutveckling inom it. Lärarna måste känna sig bekväma med it i undervisningen. En långsiktig plan för att integrera it i lärarnas vardag och kunnande behövs.

Skolverket har uttalat att ökningen av it i skolan är ”i sig inget mål utan det viktiga är att föra en kontinuerlig diskussion om it:s pedagogiska möjligheter och begränsningar”. Denna inställning är dessvärre alltför vag och riskerar att försumma it:s potential för både elever och lärare. Ett helhetsgrepp för att integrera it i skolan behövs där lärarnas kunskaper och tillgång till teknisk utrustning som datorer och surfplattor, it:s potential för att utveckla pedagogiken och elevernas it-användning sätts i centrum.

Om vi menar allvar med kunskapsskolan så måste eleverna ges kunskaper och färdigheter för att förverkliga sina livsdrömmar senare i livet – användning av ny teknik och Internet måste därför ses som en avgörande del av skolans uppdrag. Mot denna bakgrund är det därför angeläget att en översyn görs av möjligheten att införa en nationell it-strategi för skolan.

I stort sett alla av företag använder sig av it i någon form. Men it bör inte ses som en isolerad avdelning som endast sysslar med det rent tekniska, istället är det viktigt att it integreras i hela verksamhetens utveckling. Det är alltså inte bara tekniken som sådan det handlar om utan också om hur it kan användas för att utveckla ett företag. Därför bör högskoleutbildningar inom ekonomi, ledarskap, organisation, projektledning etc. inkludera kurser om hur it kan användas för att utveckla en verksamhet. På så sätt skapas kompetens, nya idéer genereras och olika it-lösningar kan bättre integreras och förbättra verksamhetens olika delar. Det är därför angeläget att se över möjligheten att inkludera kurser om it i berörda högskoleutbildningar.

För att unga ska kunna förbereda sig för sitt framtida yrkesliv genom en god utbildning behövs en långsiktig plan för att integrera it i lärarnas vardag, en nationell it-strategi för skolan och kurser i it inom olika högskoleutbildningar.

Stockholm den 20 september 2011

Eliza Roszkowska Öberg (M)