Motion till riksdagen
2011/12:Ub211
av Christer Engelhardt (S)

Arbetslivskunskap i gymnasieskolan


S19130

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetslivskunskap i gymnasieskolan.

Motivering

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger på en rekordhög nivå, och då är en egen bostad och ett tryggt arbete en verklighet för endast ett fåtal. Många ungdomar vill resa utomlands och vidga sitt perspektiv under en längre period i form av bland annat studier eller arbete. Flera ungdomar blir ofrivilligt kvarboende hemma hos sina föräldrar. Andra vill studera vidare, men högre studier innebär inte någon garanti för en trygg framtid och utan inkomst är det svårt att förverkliga sina drömmar.

Det är därför viktigt att ungdomar under skolåren rustas bättre inför arbetslivet. De bör veta hur arbetsmarknaden ser ut och få kunskap och insikt om vikten av att kunna marknadsföra sig själva för att öka förutsättningarna att finna ett arbete den dagen de tar studenten och arbetsmarknaden ligger framför dem.

En sådan skolning skulle till exempel kunna innehålla att:

Idag erbjuder vissa program inom framförallt gymnasieskolan möjligheter att testa på ung företagsamhet men det bör också finnas en bättre balans från båda sidor av arbetsmarknaden. Det är mycket viktigt att bättre förberedelser inför arbetslivet ingår inom hela gymnasieskolan och inom ramen för samtliga program.

Alla ungdomar bör få bättre kunskap om regelverket kring arbete, vad gäller både skyldigheter och rättigheter för såväl arbetstagare som arbetsgivare, exempelvis i fråga om vad ett kollektivavtal innebär, vikten av ett anställningsbevis och hur man kvalificerar sig till arbetslöshetskassan.

Konkurrensen på arbetsmarknaden är inte längre enbart nationell, utan numera global. Att kunna stå på egna ben och kunna marknadsföra sig blir allt viktigare, liksom att känna till sina grundläggande rättigheter som arbetstagare. Detta borde vara en självklar kunskap för varje ung människa att bära med sig ut i livet. Att på ett tydligare sätt införliva arbetsrätt såväl som kunskaper för bättre fotfäste på arbetsmarknaden bör därför rymmas inom gymnasieprogrammen.

Stockholm den 26 september 2011

Christer Engelhardt (S)