Motion till riksdagen
2011/12:U321
av Hans Wallmark (M)

Arbetspendling


M0466

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det i samtalen mellan Sverige och Danmark bör ges ökad tyngd åt frågeställningar som har med arbetspendling i Öresundsregionen att göra.

Motivering

20 000 personer pendlar över Öresund varje dag för att arbeta, vilket ställer krav på att det som fungerar i ett land måste fungera i hela Öresundsregionen. Arbetet med att ta bort gränshinder är också något som prioriteras av Nordiska rådet likaväl som av Nordiska ministerrådet.

Att arbeta i två länder är idag inte mycket märkvärdigare än att arbeta på två sidor av en länsgräns, i alla fall inte för personer bosatta i en gränsregion. Det blir också allt vanligare att medborgare har flera arbeten, i stället för bara ett. Det ställer krav på en flexibel arbetsmarknad. Men att till exempel vara svensk, arbeta i Danmark och samtidigt ha ett extraknäck hemma i Sverige är tyvärr förknippat med en hel del administrativt krångel. Det finns vad som skulle kunna kallas ett ”extraknäcksförbud”. Om svenska arbetstagare arbetar i Danmark tillhör de det danska socialförsäkringssystemet tills de tar ett extrajobb i landet där de bor. Då går socialförsäkringstillhörigheten tillbaka till bosättningslandet, vilket innebär att de danska arbetsgivarna plötsligt måste förhålla sig till och hantera ett för dem helt främmande system. Danska arbetsgivare måste då betala svensk arbetsgivaravgift, eftersom tillhörigheten har flyttats, eller teckna ett avtal med de anställda och ge dem ansvaret att själva betala den svenska arbetsgivaravgiften. Idag löses problemet i praktiken genom att de danska arbetsgivarna tecknar ett avtal med sina svenska medarbetare om att inte ta ett extra arbete i bosättningslandet. Detta främjar inte visionen om en gemensam arbetsmarknad med fri rörlighet för medborgarna.

Detta gränshinder är ett extra stort problem för ungdomar, då de har svårare än andra ålderskategorier att få heltidsjobb. Att möjliggöra extraarbete i två länder borde därför vara en självklar prioritering för att underlätta för fler unga att komma i arbete. Även för personer verksamma inom kultursektorn är det rätt vanligt att arbeta på båda sidor av Öresund.

Färska siffror från Öresundsbron visar att pendlarna sedan år 2000 har gett ett stort ekonomiskt tillskott till den danska respektive svenska staten, ett tillskott som vida överstiger kostnaden för att bygga bron. Enbart under 2010 skapade pendlingen 6,6 miljarder svenska kronor i ekonomisk tillväxt för det danska samhället. Samtidigt sparar svenska a-kassor 1,5 miljarder i ersättningar varje år, tack vare arbetspendlingen till Danmark. Att fortsätta fördjupa samarbetet över nationsgränserna gynnar såväl Sveriges som Danmarks ekonomi.

Stockholm den 5 oktober 2011

Hans Wallmark (M)