Motion till riksdagen
2011/12:U257
av Hans Olsson (S)

Palestina


S21092

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Israel måste tillåta bildandet av och erkänna en palestinsk stat som omfattar Västbanken och Gaza.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att östra Jerusalem ska ingå i den palestinska staten.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Israel måste lämna Golanhöjderna och utrymma bosättningarna i området.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den barriär som Israel byggt på palestinskt territorium bör rivas.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de israeliska bosättningarna på Västbanken bör utrymmas.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bosättningarna i östra Jerusalem bör utrymmas.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en gemensam och jämlik fördelning av vattenresurserna mellan Israel och den palestinska statsbildningen.

Motivering

FN:s principer för en lösning av Palestinafrågan framgår bland annat av generalförsamlingens resolution 48/158 från 1993 som inkluderar ett israeliskt tillbakadragande från palestinskt område som ockuperats sedan 1967, inklusive i Jerusalem, en lösning på det palestinska flyktingproblemet enligt generalförsamlingens resolution 181 och påföljande resolutioner, nedmontering av bosättningar etablerade under ockupationen, fastställandet av säkra och internationellt erkända gränser och garanti för fri tillgång till heliga platser och religiösa byggnader genom hela det historiska Palestina.

Israel har etablerat omkring 150 judiska bosättningar på Västbanken. Dessa strider mot fjärde Genevèkonventionen artikel 49 som förbjuder en ockupationsmakt att förflytta sin egen befolkning till ockuperat territorium. Såväl FN och EU som USA har upprepade gånger kritiserat bosättarpolitiken. USA har dock uttalat ett stöd för att behålla en del större bosättningar på Västbanken. På palestinska Västbanken finns ca 300 000 bosättare i över 200 olika bosättningar. I östra Jerusalem finns ungefär 200 000 bosättare. I syriska Golan finns högst 2 000 bosättare i ett trettiotal bosättningar.

Israels mur på Västbanken är en 720 kilometer lång separationsbarriär som byggts i form av en serie av befästningar, taggtrådsstängsel, åtta meter höga betongmurar, elektroniska övervakningssystem, bevakningstorn, djupa diken och militärvägar samt ett system av motorvägar som palestinier är förbjudna att färdas på. Muren och dess ”säkerhetsarea” ligger i huvudsak på palestinskt territorium.

Mellan 25 000 och 60 000 palestinier har genom konstruktionen av barriären förlorat sina hem och blivit flyktingar i sitt eget land. Barriären har avskärmat stora områden inne på Västbanken från omgivningen. Israels högsta domstol har visserligen i en dom fastställt att barriären inte får förhindra rörligheten inne på palestinskt område. I ett yttrande 2004 valde Internationella domstolen i Haag att använda beteckningen ”mur” och fördömde den som i strid med folkrätten. Domstolen menade att Israel hade rätt att bygga en mur inom sitt eget territorium eller längs gränsen, men inte på den av Israel ockuperade Västbanken. Israel sades därför vara tvungen att riva muren, vilket dock inte skett.

I Palestina är vattenresurserna av vital betydelse. Israel hämtar en hel del av sitt vatten från källor belägna på Västbanken. Palestinierna fordrar att i sin kommande stat ha tillgång till naturresurser som möjliggör utveckling av samhället.

I en Amnestyrapport oktober 2009 anklagas Israel för att stoppa vattentillförseln till palestinierna. Israel har total kontroll över de gemensamma vattenresurserna. Brist på vatten har fått förödande konsekvenser på odlingsmark. Israel använder mer än 80 procent av vattnet från den viktigaste undervattenskällan, vilket innebär att palestinierna har tillgång till endast 20 procent. Detta är dessutom palestiniernas enda vattenkälla, medan israeler även har tillgång till vatten från Jordanfloden.

Stockholm den 27 september 2011

Hans Olsson (S)